Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Павлова

"Пам’ятаю все жахіття перших днів перебування в окупованому місті"

переглядів: 285

Павлова Софія, 15 років, студентка 1 курсу Київського професійно-педагогічного коледжу імені А.С.Макаренка, м. Київ

Вчителька, яка надихнула на написання - Броннікова Валентина

Конкурс есе «Війна в долі моєї родини»

На жаль, я усвідомила, що почалася війна, ще вісім років тому. Зі своєю родиною я мешкала у місті Донецьку.

Хоча я й була маленька, але пам’ятаю все жахіття перших днів перебування в окупованому місті під час воєнних дій, заляканих батьків, незрозумілі мені розмови про війну. Я думала, що це все неправда, страшна казка, можливо, сон, «цього просто не може бути»…

Ми збиралися поспіхом, їхали до Маріуполя, серед речей не було майже нічого. Моя мама ще тиждень працювала в садочку Донецька вихователем, водячи діточок до укриття. Її приїзду я дуже чекала, бабуся весь час плакала, дідусь вперто мовчав. Пам’ятаю, коли до кімнати зайшла мама, я прильнула до неї і довго не відпускала, а вся родина плакала безупинно. Потім мама обняла і сказала: «Ми впораємося, ми сильні».

І ми впоралися, вистояли. Спочатку в Маріуполі, де з харчів були лише продуктові набори фонду Р. Ахметова, які дуже допомагали нам. Потім – переїзд до Кривого Рогу, де вчителі школи підтримували і надихали на продовження життя в нових складних умовах. Потім – Київ, в якому я на Новий рік писала Діду Морозу листа з проханням опинитися у своєму ліжку в Донецьку і не розуміла, чому моє бажання не здійснюється.

Скажу відверто: було складно пройти увесь цей етап життя. Нові умови, школи, знайомі, однолітки, непорозуміння, істерики, зриви…

Але попереду було двадцять четверте лютого… І воно перевернуло з голови до ніг все моє і без того складне життя орендованих квартир і безгрошів’я батьків. Відбувалося дежавю. Я бачила в очах батьків неусвідомлення всього, що відбувається.

З вікна квартири було видно потоки автівок, які рухалися з міста, а моя родина сиділа вдома, в німому заціпенінні. Ми перестали їсти, пити, ніхто навіть не пересувався кімнатами. А потім почалися ракетні удари по місту.

Життя у підвалі будинку, метро, страх померти так даремно, ночі з іконою руках, адже лише єдиний Бог мене заспокоював і надавав віри.

Коли ракета влучила у сусідній будинок, батьки прийняли рішення покинути місто. Була складна евакуація, два дні ми пробули на вокзалі, не маючи можливості потрапити до потягу. І нарешті нам пощастило. Виснажені, втомлені, ми втиснулися у вагон, навіть не знаючи, куди він іде. Було байдуже, лише б подалі від вибухів, смерті, жахіття війни.

Нас зустріла Чехія. Мовчазні, замучені, осиротілі без рідної неньки України, почали виживати в складних реаліях життя. І хоча б, здавалося, мирне життя тут, моя душа і душа моєї родини залишилася на Батьківщині.

Коли постало питання вибору навчання, я ні на хвилину не сумнівалася, що продовжу його в рідній країні. Адже я патріот своєї країни, Я вірю, що скоро настане мир, бо він як ніколи потрібен мені і моїй країні.

Ми – добра нація, ми ні до кого не приходили з війною. «Ми не зазіхаємо на чуже, але й свого не віддамо», – це слова нашого президента і я повністю з ними згодна.

Я вірю, що одного ранку, прокинувшись, ми почуємо такі жадані слова: «Війна скінчилася. Україна перемогла».

Хай цей день настане скоріше. Хочеться просто жити, просто «набутися разом» у своїй рідній Україні.

Слава Україні! Ми сильні! Ми разом! Великий народ великої країни!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2014 2022 Текст Історії мирних діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта харчування дітей житло робота малозабезпечені діти внутрішньо переміщені особи перший день війни обстріли Донецька їжа 2022 Біженці окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій