Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Іліуц

«Останній потяг- останній шанс на порятунок»

переглядів: 19

Іліуц Анна, учениця 11 класу ДНЗ "Львівське вище професійне училище інформаційно-комп'ютерних технологій"

Вчитель, що надихнув на написання есе - Пост Олександра Теодорівна

"Війна. Моя історія"

Війна. Страх. Біль. Холод. Безвихідь.  Все , що нас оточувало, здавалось би таке рідне, різко  стало    таким чужим, чужим. Біль від обстрілів, які попадали не лише у сусідні будинки а й прямо біля мене, ще на той час, маленьке серденько, скручувало вдвоє.

"Вона застала нас зненацька", "Руські поряд", "Ховайтесь, летить!", "Вони вже близько", ці фрази розривали мене навпіл. Весь світ завмер в очікуванні лиха. І ми завмерли, очікуючи біль...

І день минув, і другий. Навколишні пейзажі невпинно викликають холод, порожнечу. Голод наповнював не тільки тіло, а й душу. Замість танцю барв у квітневій калюжі, під славетну музику пташок, нас охопив злий рок: вимушений танець військових ракет у небі під жахливий крик сирени. "Рятуйтесь!"-  десь в далечині почулося мені. Останній потяг там стояв і нас так чекав... Єдине рішення, яке так блискавично прийняли ми - біжимо!

У той час не було ані думки, ані жалю , стояли лиш слова бабусі: "Прошу, біжи!". Будинки, ракети, руїни.. Все спливалося до однієї картини. Жах. Побачили таку картину: базар, люди, гомін, крик. Чи то не люди? А якісь там звіри? В нас своя війна, не на смерть , а на життя, хоча ні, коректніше сказати на місце в потязі. Останній потяг- останній шанс на порятунок.

Застрибуючи у потяг вже на ходу, на той час легше нам не стало. Одна хвилина, як за п'ять... Час тягнувся нескінченно. З краєвидів у вікні лише танки, люди, автомати. Кожен момент на ціну золота, а може він останній... Під гучний спів спільної молитви ми їхали вперед. Останній потяг та пішов, а рідні люди там лишились, як і моя душа. Порожнеча... Людей, здається і багато... Лише ми втрьох і жодної знайомої душі - порожнеча. Пройшли роки... Війна нас наздогнала, але вже в іншому місті. Війна ще й у душі: я хочу кричати....

Не Ви бачили Донецьк зараз?  Війна - всього 5 букв, але ховає за собою цілу гаму почуттів у моїй душі: біль, втрати, надія, тривога, гнів - моє життя ніколи вже не буде колишнім.

Червоний малюнок, що на завжди в голові, вже ніколи не полишить мої сни. Чи є надії вогник десь в душі? Він є, але його так легко можуть загасити ворожі ноги на моїй землі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макіївка 2022 2023 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій