Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Варвара Плохіх

"Оперувати – нікому. Через дві години Варвара померла"

переглядів: 110

Варварі Плохіх було 9 років. Вона загинула в Маріуполі 14 березня 2022 поряд із мамою Тетяною та бабусею Жанною.

Оперувати – нікому. Через дві години Варвара померла

У Маріуполі родина переховувалася в приватному будинку в Центральному районі. 14 березня почалися масовані обстріли. Один зі снарядів влучив у будинок. Спалахнув дах. Подружжя Ілля й Тетяна разом із доньками Варварою та Кариною і їхньою бабусею Жанною схопили речі та вибігли на вулицю. Хотіли дістатися найближчого сховища. Та діти вибігли без взуття, тому Ілля помчав за ним додому. У цей час почув звук літака. Крикнув «Лягайте!» і забіг до будинку. Далі – авіаудар. Чоловік схопив взуття і побіг назад до родини. Почав кликати дружину, дітей. Відповіла старша донька Карина.

«У неї були невеликі опіки на спині. Молодша Варя мала поранення в груди та розбиту голову. З нами ще була племінниця, вона вижила, її мати Олена отримала контузію. Дружину Тетяну я одразу не знайшов. Тещу Жанну Олександрівну поранило в груди. Вона прожила ще дві хвилини. Я вибачився перед нею і сказав, що піду рятувати дівчаток. Знайшов дружину, на неї впав паркан, була розбита голова. Тетяна загинула миттєво», – розповів Ілля Плохіх.

Ілля схопив Варю на руки та разом із Кариною і трирічною племінницею побіг до сховища. Там були медики. Але поранення Варвари були надто складні. Дівчину спочатку повезли до лікарні «швидкої» допомоги, а звідти – до лікарні №3. Втім там не було нейрохірурга. Оперувати – нікому. Через дві години Варвара померла.

Тіло Варі батькові не віддали. Невідомі поховали її в травні. Дідусь у серпні знайшов могилу онуки, дівчинка похована на Старокримському кладовищі.

«Варя навчалася в 3 класі, школа №64. Хоча зовні вона дуже схожа на мене, характер був мамин: весела, товариська. Дуже ласкава та чуйна. Варя любила мультфільми, кіно. Ми часто ходили до кінотеатру. Любила грати відеоігри. Із задоволенням ходила на прогулянки», – розповів батько.

У Варвари Плохіх залишилися тато, сестра, дідусь, тітка та двоюрідна сестра. 

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я діти перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій