Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій Олексійович Лобода

«Окупанти з танків стріляли по житлових будинках»

переглядів: 88

Мені 39 років. У мене є дружина і дві доньки. Ми жили в місті Пологи Запорізької області.

У перший день війни окупанти розбили школу й дитячий садок. Біля нашого будинку розірвався снаряд – вікна вилетіли. Два дні йшли вуличні бої. Окупанти з танків стріляли по житлових будинках. Певний час ми ходили під обстрілами на роботу.

Світла й газу не було. На вулиці стояв мороз. Ми гріли воду на вогнищі, наливали у пластикові пляшки й на ніч обкладали ними дітей, щоб зігріти. Потім зіткнулися з дефіцитом продуктів, бо магазини розграбували. Рятувало власне господарство й огород.

Окупанти відбирали у жителів міста житло. Забирали чоловіків в підвали й катували. Потім почали шукати дівчат. Це стало поштовхом до від’їзду. Моїй старшій доньці 17 років. Я боявся за неї.

Ми виїхали у квітні. Найважче було вибратися з міста. Для цього потрібно було пройти сім блокпостів, де окупанти змушували чоловіків роздягатися, рилися в речах. На шляху до Оріхова ми бачили потрощені й згорілі автомобілі. Наші військові зустріли нас дуже гостинно, дали дітям смаколики.

Ми зупинилися в Запоріжжі, щоб бути ближче до свого міста. Коли є можливість, передаємо все необхідне людям, які залишилися у Пологах. Підтримуємо земляків, як можемо.

Підприємство, на якому я працював, виплачує невеличку компенсацію. Дружина – медик. Вона не звільнена, але ніяких виплат не отримує.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення харчування дітей житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій