Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Яківна Бараниченко

«Окупанти обстріляли наш будинок, сталася пожежа»

переглядів: 79

Мені 51 рік. Я мешкала в Маріуполі. Вранці 24 лютого збиралася на роботу. Увімкнула новини. З них і дізналася про початок війни. Поки чекала автобус на зупинці, почула гучний вибух з боку аеропорту. Було дуже страшно.

Батьки і брат також жили в Маріуполі. Мама погано пересувається. Ми залишалися в місті до червня. Було складно знайти транспорт, щоб вивезти батьків.

Ми сиділи у підвалі дев’ятиповерхового будинку. Окупанти обстрілювали його. Сталася пожежа. У підвалі нічим було дихати від диму.

Води було обмаль. Ми дуже економно її використовували. Довелося брати гуманітарну допомогу від окупантів, щоб було чим годувати батьків.

П’ятого квітня хтось вибив двері у наш підвал. Хлопці збиралися вийти розпалити вогнище. Один із них підійшов до дверей, щоб узяти дрова – і росіяни застрелили його двома пострілами з автомата. Це був перший випадок, коли людина загинула на моїх очах.

У сусідньому будинку повісилася жінка. Діти не пускали її у підвал – вона залишалася у квартирі. Коли росіяни обстрілювали будинок з танків, вона не витримала й наклала на себе руки.

Мені важко сказати, що гірше: побачити мертву людину чи зруйноване місто. Я була шокована руйнуваннями, які побачила, коли вийшла з підвалу. Ніколи в житті не думала, що таке може статися з Маріуполем.

Ми виїхали в Одесу, бо тут мешкають наші родичі. У них була вільна квартира. Зараз ми з батьками й братом живемо у ній. Вірю, що війна закінчиться в цьому році і ми повернемося в Маріуполь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій