Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Іванівна Скорницька

"Окупанти обманом вивезли нас у Донецьк"

переглядів: 110

О четвертій ранку Маріуполь почали бомбити. Я жила неподалік від лінії фронту, тому ми перші потрапили під обстріл. У нас було прекрасне місто - все це зруйноване, розграбоване, розбите. Це жахливо. Добре, що я пішла до іншого селища і мене не було вдома, коли туди влучив снаряд. Ми в підвалі просиділи три тижні. Там теж були постійні обстріли, авіанальоти. Це було жахливо. 

Потім прийшли росіяни і обманом нас вивезли у Донецьк. Добре, що у мене були з собою всі мої заощадження. Я все віддала, щоб виїхати в Україну. Я їхала через Європу, через Варшаву. Це нелюди! Це жах якийсь. Я заплатила шалені гроші приватному перевізнику тільки щоб виїхати з Донецька. Довелося сказати, що ми їдемо до москви. Нас вивезли до Варшави, а з Варшави я вже приїхали в Одесу до сина і невістки. 

Росіяни свої дії виправдовують. Не розумію ,які можуть бути виправдання. Це нелюди. У мене на очах з РСЗВ розстріляли дім.

Вдень і вночі літали літаки і постійно нас бомбили. Потім безперервно скидали бомби на Азовсталь і завод Ілліча. 

У мене були деякі запаси їжі, олії. Спочатку ми харчувалися більш-менш, а потім за продуктами було сходити неможливо. Коли війна почалася, ми накупили продуктів, намагалися їх розподіляти. На багатті готували, але було складно, бо були постійні обстріли. По воду ходили під обстрілами. Одного разу хлопцям довелося лежати біля криниці, а над ними літали снаряди. Українці стріляли з одного боку, русаки - з іншого. 

Хочеться, щоб цей жах закінчився якнайшвидше. Психологічно дуже складно. Нервова система не витримує. Хочеться миру.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій