Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Юріївна Короткова

«Окремі ділянки дороги були заміновані, частина узбіччя горіла»

переглядів: 75

Юлія, її мама, братик і дві сестрички самотужки вибиралися з Маріуполя на старенькому авто, яке виходило з ладу в дорозі. Вони їхали по бездоріжжю, долали заміновані ділянки, проходили ретельну перевірку на російських блокпостах 

Мені 23 роки. Я жила в Маріуполі з батьками, двома сестричками і братом. Коли почалася війна, батько був за кордоном. Він мав повернутися 24 лютого, але того дня вже не було авіасполучення. 

Про початок війни я дізналася з новин. Потім почула вибухи вдалечині. Я вважала, що потрібно залишити місто. Розуміла, що події розгортатимуться серйозніше, ніж у 2014 році. Однак мама не погодилася на від’їзд. Вона сподівалася, що все буде добре. Ми запаслися продуктами і облаштували підвал свого будинку. Перейшли в нього 28 лютого, бо почалися обстріли нашого району. Виходили лише щоб приготувати їсти. Збирали воду з дахів і варили в ній картоплю в мундирах, потім – яйця. І цією ж водою промивали туалет. 

Згодом ми переїхали до друзів, котрі мешкали в іншому районі Маріуполя. Перед від’їздом зайшли до сусідки, щоб віддати їй ключі від свого будинку. Вона довго не відчиняла, бо не зрозуміла, хто і чому прийшов до неї. Я дуже нервувала через затримку. Однак вона нас врятувала. Якби ми виїхали вчасно, то потрапили б під обстріл. 

18 березня я поїхала додому по речі. Передня частина нашого будинку була ціла, а задня – зруйнована. Я боялася заходити всередину. 

Ми виїхали з Маріуполя на моєму старенькому авто. Повісили на нього білі ганчірки. Рухалися дуже повільно, бо виїжджало багато людей. До сусіднього села, розташованого за п’ять-шість кілометрів від Маріуполя, добиралися чотири години. Міст було зруйновано, тому довелося об’їжджати по бездоріжжю. У тому селі ми зупинилися на день, щоб помитися і наїстися. Наступного дня поїхали в Бердянськ. На під’їзді до міста моє авто почало глохнути. Я дуже злякалася, бо бачила, як люди, у яких вийшло з ладу авто або закінчився бензин, поверталися пішки в Маріуполь. На щастя, вдалося добратися до Бердянська. Ми вісім годин стояли в черзі на в’їзд у місто. Було холодно. Окупанти ретельно перевіряли кожного. Побачили дітей у нашому авто і дали банку згущеного молока. Воно було нашим, українським. Я була обурена їхньою поведінкою. Як можна посміхатися, вдавати з себе добрих, пригощаючи краденим?

Ми переночували у Бердянську. Я полагодила автомобіль. Знайшла волонтера – і ми разом вирушили до Запоріжжя, а звідти – у Дніпро. Дорога до Запоріжжя була тяжкою. Знову були перевірки. На одному з блокпостів у мене забрали відеореєстратор, хоча він не працював з самого початку війни. 

Ближче до Запоріжжя також їхали по бездоріжжю. Окремі ділянки дороги були заміновані. Частина узбіччя горіла. Я боялася, щоб вогонь не перекинувся на наше авто. Зрештою ми добралися до українського блокпоста. Коли побачили наших військових, були безмежно щасливі. Я плакала. 

Батько чекав на нас у Чехії. Ми доїхали до Одеси. Переночували у знайомого. Він смачно нагодував нас. А потім поїхали поїздом Одеса-Перемишль. Ми не затрималися надовго в Чехії, бо дорого коштувала оренда житла. Моя сім’я поїхала до Англії за програмою Home for Ukraine. Їх прихистила дуже хороша родина, яка в усьому допомагає їм. А я зараз мешкаю в Румунії за іншою програмою. 

Я не знаю, яким бачу своє майбутнє. Колись я планувала все в своєму житті. У мене мало бути весілля. Однак почалася війна. Весільна сукня згоріла. Бізнес розбитий.  Дуже важко щось спланувати. Але я точно знаю, що хочу жити в Україні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій