Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валерій Михайлович Гусєв

«Одному чоловікові відірвало пальці, іншого поранило уламками»

переглядів: 89

Мені 37 років. Я разом із родиною та двома дітьми мешкав у Маріуполі. З 23 на 24 лютого всю ніч працював за комп’ютером. О четвертій ранку дізнався з теленовин про обстріли України. Одразу все зрозумів. 

Першого березня у наш двір прилетіла Точка-У. Три ракети розірвалися, а одна - ні. У цей час дружина сиділа в авто біля під’їзду, а я спускався сходами: ми збиралися їхати по мого батька. Було побите скло автомобіля. Дружину врятувало те, що вона вчасно пригнулася. 

Були поранені. Один чоловік залишився без пальців на руці, іншому у ногу та спину потрапили осколки. Ми викликали швидку, але вона не приїхала. Прибули наші військові та поліцейські й забрали постраждалих. 

На подвір’ї лежала розірвана навпіл жінка. Вона ще дихала, але допомогти їй було нічим. Ще того дня загинув шістнадцятирічний хлопець. 

До 27 березня ми сиділи в підвалі. Їхати не наважувалися, бо чекали на «зелений коридор». До того ж, наш автомобіль був дуже пошкоджений. Згодом люди з під’їзду допомогли його завести. 

Ми залишили місто 29 березня. Їхали через Мангуш. Там потрібно було пройти реєстрацію. На неї чекало дуже багато людей. Ми поселилися в дитячому садку. Дякуємо його завідуючій. Незважаючи на те, що не було місць, вона пустила нас, бо побачила, що з нами маленька дитина. Потім я поміняв колесо, бо ми пробили його в дорозі. 

У Мангуші ми познайомилися з волонтеркою, яка прямувала в Маріуполь по свою маму. Вона порадила нам поїхати через Василівку. Ми виїхали наступного дня. Перетнули 17 російських блокпостів. Окупанти змушували нас роздягатися, оглядали речі. Коли доїхали до неокупованої території й побачили наших військових, розплакалися від щастя. У Запоріжжі нас зустріли волонтери і надали необхідну допомогу. 

Зараз орендуємо квартиру в Одесі. Роботу знайти складно. Нам допомагає організація ЯМаріуполь. Діти почуваються нормально.

Я вважаю, що війна закінчиться у 2024 році. Надіюся, що наші діти житимуть у мирній і розвиненій країні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій