Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Леонова

"Обовʼязково відсвяткуємо перемогу і відновимо все, що зазнало руйнування"

переглядів: 112

Леонова Софія

11-Б, Харківський ліцей № 142

Вчитель, що надихнув на написання есе: Пастухова Юлія Володимирівна

Конкурс есе "Війна. Моя історія"

Невже життя може так змінитися за одну ніч? Невже реальність, в якій я опинилась, розплющивши очі зранку, не нічне жахіття, а реалії мого життя? Ні, це не сон, це – початок війни, яка докорінним чином змінила життя мільйонів українців.

Вечір 23 лютого. Я відпочиваю перед новим навчальним днем, спілкуючись з друзями. Тоді я навіть не здогадувалася, що надовго вечірній затишок покине наші оселі, а день, проведений у школі серед однокласників, залишиться лише спогадом. Здавалося б, що зараз, в сучасному світі вже не місце війні, що люди не здатні перетворити життя мільйонів на жахіття одним рішенням. Але ж ні, на жаль, можуть...

24 лютого, пʼята година ранку – прокидаюся від гучних вибухів. Рішення, що змінило життя мільйонів, все ж таки було прийняте, країна-агресор почала повномасштабне вторгнення в мою країну. Через почуття страху, розпачу, ненависті, розгубленості і дереалізації прорізається внутрішній голос, який безпорадно піднімається з глибини душі: "Життя розділилося на "до" і "після". Більше ніколи не буде, як раніше.". Всі ці почуття і висновки утворюють колючу кульку, що тисне на груди, заважаючи дихати.

Ця подія вкотре довела мені, що мій світ може перевернутися в будь-який момент. Ще вчора я, звичайна учениця, сиділа за партою, спілкувалася з друзями, здобувала знання, мала змогу гуляти і весело проводити час, сьогодні сиджу в бомбосховищі, ховаючись від обстрілів. Ще вчора було багато амбітних планів на життя, а сьогодні лише одне бажання – вижити.

Початок війни...

Сирени, вибухи, довгі черги, тисячі пар очей, у яких страх і відчай, бомбосховища, порожні полички магазинів, тисячі машин на дорогах – ось такі спогади враз пропливають перед очима, коли хтось каже слово "війна".

Країна-агресор перетворила життя кожного українця на тяжке випробування, вона почала нищити все найцінніше. Я досі памʼятаю наскільки красивим був захід сонця напередодні війни і наскільки страшною була ніч, що прийшла після нього. Дні минали однаково напружено і тягнулися неймовірно повільно, а голову все ніяк не покидала думка: "Як світ перетворився на такий жахливий сон? Невже таке дійсно можливо?" Життя тоді ніби зупинилося, а всі цілі і плани було перекреслено. Не знаючи, чи повернусь додому, я виїхала разом з родичами із Харкова, зашивши в рідному місті все найцінніше: улюблені місця, людей, мрії, спогади, рідну домівку. За короткий період часу повністю змінилися цінності і мислення, повністю і неповторно змінився мій внутрішній світ, як і світ кожного українця.

Війна зробила нашу державу і наш народ неймовірно сильними. Вона навчила нас цінувати все, що маємо, радіти кожному дню в рідному місті, знаходити щастя в дрібничках і робити все, щоб подарувати радість рідним. Ми обовʼязково відсвяткуємо Перемогу і відновимо все, що зазнало руйнування. Зараз я відчуваю себе частинкою великої нації, в жилах якої тече гаряча козацька кров, нації, яка століттями виборювала право на свою незалежність! Я глибоко переконана, що кожен повинен гідно виконувати зараз свій обовʼязок. Мій – це навчання задля майбутнього України. А доти ми будемо продовжувати боротьбу, як одна величезна родина, підтримуючи одне одного!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій