Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тамара Василівна Полянська

"Німці з нами так не обходилися, як ці нелюди"

переглядів: 123

Біля мене впав снаряд буквально у 3-4 метрах від тієї спальні, де я спала. Там усе зруйнувало, дерева зламало. Жодного вікна не вціліло. Відчинила двері - шматок скла мені прямо в руку впав. Я в чому була, у тому й сіла у машину зятя, і поїхала. Абсолютно нічого з собою не взяла. Такий страх Господній був! 

Я народилася до Другої світової війни. Німці з нами так не поводились, як ці нелюди зараз з нами обходяться. Я не пригадую, щоб ми так від них ховалися. Навпаки, німці навіть нас, дітей, пригощали. А тут що твориться! Нас бомблять без кінця і краю. 

Перші дні війни ще не було так страшно. Я довго не хотіла виїжджати. У мене вдома город, я його обробляла.

Виходила з сапкою на город. Стріляли - так бігом ховалась. А після того, як упав снаряд, я у чому була - у тому й виїхала. 

Раніше не виїжджали, тому що думали, що нас це омине. Так близько не бомбили. А коли вже прилетіло, то не до сумнівів було. Єдина була думка: виїхати і більше цього жаху не бачити. Зять заїхав випадково. Зараз я у Мирнограді у дочки. 

Будь-яка війна коли-небудь закінчується. Хочеться, щоб ця закінчилась якомога швидше. Найголовніше, щоб не було війни. Щоб мої внуки і правнуки жили спокійним життям. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій