Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Іванівна Нестюріна

«Невістка більше не спілкується зі своїми батьками, бо вони виїхали в росію»

переглядів: 116

Мені 61 рік. У мене є син і невістка. Ми жили в Маріуполі, на Лівому березі. До війни я працювала, а зараз – безробітна. 24 лютого мені зателефонувала директорка і сказала, що не потрібно виходити на роботу, бо почалася війна.

Другого березня зникли вода, світло, газ і зв’язок. П’ятого березня по нас приїхала моя подруга і забрала до себе, в район порту. Там було трішки спокійніше. Ми закупили питну воду, а технічної не мали. Подруга була за повара: готувала на вогнищі їжу на нас усіх. Так ми жили десять діб.

Літаки скидали бомби. Ми були налякані, прислухалися до їхнього гулу.

У наших друзів було два легкових автомобілі й два мікроавтобуси. Ми виїхали з ними 15 березня. Забрали з собою собаку. На блокпостах російські військові перевіряли речі та документи. У Запоріжжі нас зустріли волонтери. Вони надали нам тимчасовий прихисток і нагодували. Це було дуже приємно.

Зараз ми живемо в Одесі. Це місто близьке нам по клімату, бо тут є море. Отримуємо соціальні виплати як внутрішньо переміщені особи, але їх ледь вистачає на оплату квартири. Центр ЯМаріуполь забезпечує нас продуктами. Ми дуже вдячні за них.

Я отримала психологічну допомогу, бо після пережитого в Маріуполі довго не могла заспокоїтися, боялася, плакала. У невістки був такий самий стан. А ще пів року у нас були проблеми зі сном. Довелося приймати антидепресанти.

Батьки невістки переїхали до росії. Невістка більше не спілкується з ними, бо вони сказали, що нас обстрілювали наші ж військові. Ми з сином і невісткою перейшли на українську мову й не бачимо свого майбутнього ніде, крім України.

Хочу, щоб війна закінчилася цього року. Я розумію, що навіть після її закінчення мені нікуди повертатися, бо моє житло зруйноване, але все одно хочу в Маріуполь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій