Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Лецина

"Неможливо приживити в новому місці велику рослину, грубо вирвавши її з корінням із землі"

переглядів: 137

Лецина Марія

10-А клас, Безлюдівський юридичний ліцей

Вчитель, що надихнув на написання есе: Єльнікова Ольга Вікторівна

Конкурс есе "Моя Україна майбутнього"

Я сподіваюсь? Ні – я впевнена, що ми обов’язково переможемо в цій клятій війні! На моїй рідній землі – такій пораненій, випаленій, понівеченій снарядами, ракетами, знову зазеленіють поля, заколоситься золота пшениця, соняшники повертатимуть свої голови назустріч яскравому сонцю. І вже ніхто й ніколи не завадить нам спокійно пересуватися просторими луками та полями, збирати врожай, радіти і водночас дивуватися – якою ж є родюча наша українська земля. Але ж інакше й бути не може. Ми-українці – працьовита, відповідальна, добра, щедра нація. Ми вміємо працювати та відпочивати, ми вміємо дружити та співпрацювати. Але ми вміємо і боротися за свою свободу та незалежність. Ми, як ніхто інший у цьому світі, вміємо ЖИТИ – мирно та щасливо, вміємо цінувати все, що маємо.

Я знаю, що повернуться додому ті, хто вимушено колись поїхав. Наші інститути, школи та садки знову оживуть. І щоранку я з усмішкою спостерігатиму, як моя сусідка веде свого сонного синочка в ясла. Цього малюка чекає новий день – поруч друзі, іграшки, дбайлива вихователька, яскрава ігрова кімната, затишна спальня. Він забуде сирий, холодний, темний підвал. З його пам'яті зникнуть тремтячий голос мами, її злякані очі, незрозумілі збори речей, задушні потяги і ті довгі дні та місяці, які він провів десь дуже далеко, щодня нудьгуючи за своїм улюбленим ведмедиком, якого він забув удома, У СЕБЕ ВДОМА. Тепер він щовечора затишно засинатиме під мамину колискову пісню, тихенько спатиме у своєму теплому ліжечку, не буде здригатися від жахливих звуків серед ночі. І розбудить його не виття сирен, а спокійний і улюблений голос мами.

Я теж поспішатиму цього ранку. Мені назустріч вибіжить сусідський пес, радісно завиляє хвостом, оближе. І я на якусь мить згадаю цей запах. Він поверне мене в той страшний час, коли ми сиділи в льоху, притискалися один до одного від холоду, заглядали в очі і чекали не зрозуміло від кого і звідки відповіді на свої запитання – коли це закінчиться? невже це ВІЙНА? ми виживемо?....А цей волохатий друг дивився на всіх незрозумілим поглядом, тремтів під своїм пледом і тихенько вив – чи то від страху, чи то від безвиході…

Я ще трохи пограю з ним і обов'язково зустріну свого сусіда. Він, як завжди, возитиметься біля своєї машини. Тільки в ній вже не будуть складені від підлоги та до стелі ящики з продуктами, речами та іншою гуманітарною допомогою для тих, хто там, у прифронтових селищах. Його дружина не буде в розпачі притискатися до нього і шепотіти "Тільки будь обережний, бережи себе". Вона з лукавою усмішкою підморгне йому і впевнено скаже: «До вечора, коханий!» І він обов'язково повернеться додому цього вечора, де за столом збереться тепер уже вся його дружна родина, де горітиме світло, де буде тепло і затишно, не будуть завішані вікна, не лежатимуь матраци на підлозі в коридорі. Свічки, акумулятори, буржуйки, темні штори. – все це залишиться у минулому, у далекому минулому.

Я поспішатиму до свого ліцею, до своїх друзів, яких мені так не вистачало. А їм не вистачало мене. Там, в далеких країнах, ім було незвично та некомфортно. Дякувати богу, вони були в безпеці. Ім надали прихисток. Але неможливо приживити в новому місці велику рослину, грубо вирвавши її з корінням із землі. І ось тепер ми всі разом будемо поспішати до нашого учбового закладу, здобувати нові знання, обирати професію, щоб потім разом з іншими моїми співвітчизниками будувати мою прекрасну, квітучу та успішну, найкращу у світі країну – УКРАЇНУ!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Безлюдівка 2022 2023 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій