Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Краєва

"Не думаю, що колись мине той біль"

переглядів: 38

Краєва Вікторія
учениця 11 класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів 57 з поглибленим вивченням іноземних мов
Вчитель, що надихнув на написання есе: Кальніченко Т.А.

"Війна. Моя історія"

Україна завжди боролася за своє право на існування. Вивчаючи історію, я й подумати не могла, що можна опинитися в самому центрі війни. Але ж, як багато істин, які стосуються любові, я відкрила під час повномасштабного вторгнення росії в територію України.

Неможливо втекти від себе та своїх думок. Опинившись в окупації без зв’язку та світла на довгий період, мені довелося зупинитися й поринути в себе. На мій погляд, завдяки такому досвіду я краще розумію свої почуття. Кожному варто спробувати відмежитися від зовнішнього шуму та побути наодинці.

Безмежна любов та вдячність – такі почуття асоціюються у мене з 11 листопадом. Я достатньо яскраво пам’ятаю деокупацію Херсона для того, щоб описати ті емоції. Люди нарешті змогли вийти без страху на вулицю, гордо піднявши синьо-жовті прапори. Можна було почути сотні подяк нашим героям та побачити безліч теплих обійм незнайомців. Хтось плакав, а хтось сміявся. Народ об’єднався, як ніколи. З усіх усюд було чути «Ой у лузі червона калина…». Поки вся Україна підтримувала та раділа за звільнення міста, херсонці в цей час без зв’язку не так швидко розібралися, що саме відбувається. Проте ця невгамовна нація і тут знайшла вихід. По моєму району почали їздити машини, які сигналили та підіймали наш прапор, привертаючи до себе всю увагу. Ось так херсонський народ, з’єднавши свою віру в єдине, дочекався звільнення та свободи.

На жаль, наразі лівий берег Херсонщини окупований. Знаючи все те жахіття, через що довелося пройти людям, хтось і досі живе цим. Я виїхала з міста через декілька тижнів після деокупації. Почалися сильні обстріли, не було ні світла, ні води, ні опалення.

Але люди були все одно безмежно раді звільненню їхніх домівок, а це серйозний показник сили та незламності духу народу. Пройшов майже рік, а Херсон і досі знаходиться під безперервними обстрілами. Народ вже звик до небезпеки, до не- тихих ночей, до холоду. Але багатьох українців зігріває любов з середини, а той, кому все важче йти далі, зігрівається любов’ю, яку щедро роздають світлі та впевнені в перемогу люди.

Мені боляче дивитися на те, що зараз ворог чинить з моєю країною. Українці показують усьому світу свою сміливість та прагнення свободи. Наша держава й досі тримається міцно завдяки силі наших оптимістично налаштованих людей. Я неосяжно пишаюся тим, що я українка. Мені подобається гумор, який не зникав навіть у найскрутніші обставини, що живив херсонців у буремні місяці окупації. Адже я вважаю, що знаходити хоч якийсь позитив у страшній ситуації – це справжній талант.

Моє життя кардинально змінилося після початку війни. Тепер я володію досвідом та знаннями, про які навіть не мріяла, стала ще більш патріотичною та досвідченою. Душа радіє за незламний дух моїх земляків, котрі перебували в ізоляції від цивілізованого світу 8,5 місяців. Не думаю, що колись мине той біль, який змусив відчути кожний українець та українка, але я щиро вірю в перемогу наших мужніх і сміливих захисників та захисниць. Я не зазначила нічого про окупантів, бо вважаю кожного, хто прийшов на нашу землю зі зброєю в руках – нелюдами, які не заслуговують навіть уваги. Скільки б не старалась, я не зможу описати те відчуття, коли ти сумуєш за рідним містом, але розумієш, що воно вже більше ніколи не буде колишнім.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення вода непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій