Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Савеліївна Саєнко

«Навколо будинку гупало, ми попадали на підлогу»

переглядів: 11

Я живу з чоловіком і онукою, а донька на заробітках. Ми з Луганської області, з міста Гірського. 

Ми були в такій зоні, де й до того бахало. Онука казала, що вже з 23 на 24 сильно гупало. Ми знаходились за вісім кілометрів від лінії розмежування, і на собі все відчули відразу. Стали спускатися до підвалу. У нас він такий довгий, як бомбосховище. Були там до 6 березня, вибігали в будинки, тільки щоб помитися та поїсти.

6 числа ми вийшли з підвалу й побігли з онукою в наш будинок, щоб умитися. Почався обстріл. Ми попадали на підлогу. Навколо будинку гупало, а потім так бахнуло, що зовнішні двері відчинило вибуховою хвилею. 

Ми бігли до підвалу – два будинки горіли. Газ уже шипів і смердів на вулиці, тому ми швидко вирішили виїжджати. Ставало все складніше. Потім уже багато будинків горіло на вулицях. Був шок, бо ми тоді вперше бачили, як падали снаряди нам під ноги.

Біля нашого будинку падали снаряди, там вікна потріскані. Зараз усе розграбували в наших домах. Наразі там багато руйнувань. У нашому будинку стіни стоять, а що точно там коїться, ми не знаємо. Ми в місті довго не сиділи, тому що потрібно було вивозити онуків. Виїжджали з сім’єю сина. У нього жінка та двоє дітей. 

Ми виїжджали декількома машинами, підтримували один одного. Якщо наші онуки не вміщалися в одну машину, то інші брали до себе. Їхали караваном, по суті, в нікуди. Поки нас не прийняли тут, на Дніпропетровщині, ніхто не знав, куди точно ми потрапимо. 

Як людина віруюча, звичайно, я молюся, щоб війна скінчилася якнайшвидше. Думаю, скоро. Ми плануємо тут бути до весни. 

Я більше замислююся про майбутнє своїх дітей та онуків. Хочеться повернутися в Луганську область, відбудовувати місто. Хочеться, щоб усе відновилося, щоб допомагали одне одному. Звичайно, роботи буде багато.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гірське 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій