Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Бойко

“Настав страшний час під назвою «окупація»”

переглядів: 150

Бойко Юлія, 15 років, учениця 10-Б класу КЗ «Городнянський ліцей №2»

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Комзол Богдана Сергіївна

Конкурс єсе на тему "Війна в долі моєї родини"

Так солодко спалось мені,

Мрії про щось уві сні –

Прогулянки з друзями після уроків,

Розмови, секрети та те, що я хочу!

Раптом збудила мене вранці заплакана мати,

Знервована, в паніці, з криком «Війна!».

Всі мрії мої і всі сподівання

розвіялись враз під звуки гармат…

Що я відчувала в ту мить? Пам'ятаю. Паніка, страх, відчай. Здавалося, серце вистрибне з грудей, усе тіло тремтіло, ноги відмовлялись мене слухати, з очей лились сльози. Що буде далі? Вирішили поїхати до бабусі в село, сподіваючись, що там буде безпечніше. Ми живемо в прикордонному містечку, приблизно 30 км до країни-терориста. Тому поспіхом зібрали речі, сіли в машину і поїхали. Тільки треба зняти готівку на перший час. Моторошна картина: ранок, бліде сонце тільки-тільки встає, а в місті величезні черги під банкоматами та магазинами, люди займають по декілька місць, щоб отримати якомога більше грошей, але це не найстрашніше. Найстрашніші розмови…

Чую, один чоловік каже іншому: «Телефонував мені друг з Добрянки щойно, розбомбили. Немає більше містечка».

У мене там подруга. Шок. Телефоную їй негайно. Бере слухавку і каже: «Юлю, як там Городня? Кажуть, вас розбомбили… Ми в порядку, якщо можна так сказати, тільки їх техніка вже їздить містом». У черзі тільки й чути розмови про те, що танки ось-ось будуть у центрі. Вибухи з кордону затихли. Раптом один гучний… Що це? Як виявилось, підірвали єдиний шлях для евакуації. Отже, виїхати з міста тепер неможливо.

Настав страшний час під назвою «окупація». Таке слово ми чули лише з новин. Відсутність світла, води, зв'язку, продуктів, медикаментів, зі звірствами вояків, які вважали нашу землю своєю.

Щовечора ми збирались родиною в одній кімнаті, запалювали свічки і вслухалися в тишу. Містяни виходили на протести, перекривали дорогу для російської техніки, але марно. Щодня повз нас проходили сотні бойових одиниць. Нелюди гордо сиділи на танках, машинах, зверхньо спостерігаючи за людьми з Городні.

Лише попередили: «Ще раз перекриєте дорогу, розстріляємо всіх!»

Містом ширились чутки про мародерства, вбивства. Чи правда це – ніхто не знав. Вийти з будинку ставало дедалі страшніше.

 З кожним днем моторошніше, від хвилювання неможливо заснути. Читаючи про всі ті злочини, які чинять нелюди, мимоволі уявляєш собі, що будь-якої миті до твого будинку можуть прийти. Зґвалтування. Знущання. Смерть.

Щойно пролунав вибух – ми в підвалі, хоч і знаємо, що від прямого влучання така будівля не врятує. Безвихідь. Іноді здається, що божеволієш.

Іноді так хочеться «підсолодити життя» цукерками, а їх немає. Не тільки їх, полиці в магазинах порожні. Як це пояснити маленькому братику, який дивиться на мене своїми заплаканими очима, і просить печиво або хоча б шматочок хліба?

Усе має початок і кінець. Нарешті маленька перемога. Воїни ЗСУ звільнили наше місто після тридцяти шести днів окупації. Містяни почали оговтуватись від навали. Щодня ми продовжуємо чути сирени.

Досі не відчуваю себе в безпеці, загроза нападу не зникла.

Мені здається, біда причаїлась і просто чекає нагоди показати себе знову. Тішить лише підтримка близьких. Це допомагає продовжувати жити далі.

Маленьке слово «мир» має таке велике значення для всіх людей. Мир на землі – найбільше багатство. Мир – надія на краще майбутнє. Я знаю: він точно настане.

Особисто для мене мир – живі й здорові рідні поруч, моя родина, найкращі друзі.

Мир – можливість спілкування з однолітками, здійснення своєї мрії, відпочинок в українському Херсоні.

Хоч війна ще триває, я вірю в нашу перемогу. Одного дня ми прокинемось від довгоочікуваної новини – ПЕРЕМОГА! Пам¢ятаймо про те, як складно виборюється право на вільне життя!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Городня 2022 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення харчування дітей непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти перший день війни їжа 2022 окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій