Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Щербатюк

"Наше прекрасне життя зіпсовано та вкрадено злими катами"

переглядів: 229

Щербатюк Марія, 14 років, учениця 9-Б класу гімназії №34 “Либідь” ім. Віктора Максименка, м. Київ

Вчителька, яка надихнула на написання - Сінчіневіч Тетяна Анатоліївна

Конкурс есе «Війна в долі моєї родини»

Ранній ранок. Сонце ще не зійшло, а перший вибух вже стався. Прокинувшись і не розуміючи де, що і як, я почула крики мами зі своїм ім‘ям. П‘ята ранку, збір речей у страшній темряві, і тільки коли довелось вийти з валізами, читаючи повідомлення друзів та рідних та почувши новий вибух, усвідомила: почалась війна.

Відчуття? Страх майбутнього та теперішнього, біль, незвідана ніким невідомість - це все переповнює тебе до кінцівок, які вже холодні, важкі, болючі, немов і не твої вже.

Днем болі для мене і моїх близьких залишилось двадцять четверте лютого. На жаль, я пам‘ятаю той день, як вчора, хоча пройшло вже більше, ніж пів року… Зіткнення неможливого: сльози тата, які я не бачила ні разу за життя; паніка мами, найрозсудливішої жінки у світі, яка має план на всі випадки життя; момент, коли всі розуміють, що так, як раніше, вже не буде; день, який став крапкою на всіх планах, мріях та бажаннях.

Реальність перевернулась ще в той день і продовжує перевертатись до цих пір. Наше прекрасне життя зіпсовано та вкрадено злими катами, воно розстріляне! Правду казали, що найбільше цінуєш, коли втрачаєш, бо тепер я з важкістю згадую, яке воно, мирне і справжнє.

У моїх друзів більше немає дому та рідного міста, їх батьки не мають власного улюбленого бізнесу, а я більше не побачу деяких родичів, які боролись за те прекрасне й справжнє, поклавши своє життя на фронті.

Ми справді почали цінувати те, що раніше було просто рутиною, почали сильніше кохати, більше сміятись та просто радіти, не боятись плакати і говорити про те, що всередині, про почуття. На щастя, життя моїх батьків не так сильно змінилось, мама так само працює на тій самій роботі, хоча і дистанційно, а для неї це доволі незвично; тато все ще в роздумах, що хоче від цього життя, і я цьому рада, адже вони залишились тими, ким були, лише з відкоригованими поглядами, принципами та бажаннями…

Що мене приголомшило? Напевно, те, як я прив‘язана до України, як люди кричать про свободу і мир навіть за кордоном; те, як ми боремося до переможного кінця. Мир для мене сьогодні - це не думати про значення цього слова.  Планувати, мріяти, йти до цілей, незважаючи ні на що - це Мир. Мир - коли ти знов віриш у найкраще, коли твої рідні в безпеці та поруч, коли ти не слухаєш звуки сирен та вибухів, боячись за своє життя; це моменти, коли ти живеш, а не існуєш…

Віримо в перемогу, у той день, коли хмари розійдуться і вийде ясне сонце, а існування стане справжнім життям!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій