Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Сергіївна Кравченко

«Наше місто окуповане – ми не знаємо, що з нашою квартирою»

переглядів: 50

Мені 49 років. Маю чоловіка і дев’ятнадцятирічного сина. Ми жили в місті Сєвєродонецьк Луганської області. До війни я працювала психологом у гімназії. 

У 2014 році, коли почалися бойові дії, ми виїжджали на місяць до родичів. Коли повернулися, потрапили в окупацію. Через два місяці наше місто звільнили – і життя ввійшло у звичну колію. Цього разу все набагато гірше. 

До 25 березня ми жили в підвалі, а потім виїхали у Львів. Виїжджали під обстрілами. Добиралися п’ять днів. Зі Львова я поїхала з сином до Швеції. Через чотири місяці ми повернулися в Україну. Зараз мешкаємо в Дніпрі. 

Я влаштувалася психологом у громадську організацію. Мені подобається спілкуватися з людьми, надавати їм психологічну допомогу. Я знайшла своє призначення. Допомагаючи людям, сама відволікаюсь. Маю друзів-однодумців. 

Мене досі шокує, наскільки безглуздими можуть бути людські дії. Шокує те, що росіяни коять з жінками й дітьми. Шокують вибухи. Не розумію, як таке можливо у цивілізованому світі. 

Чоловік не має постійної роботи. Син готується до вступу в вуз. З нами живе бабуся з інвалідністю. Ми змінили вже п’яту квартиру. Повертатись нам нікуди, бо наше місто зараз в окупації. Ми не знаємо, що з нашою квартирою. Нам допомагають гуманітарні хаби. Отримуємо матеріальну допомогу від держави як внутрішньо переміщені особи. 

Мені дуже хочеться, щоб мій син з першого вересня навчався в мирній Україні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Сєвєродонецьк 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій