Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Зінаїда Іванівна Морозова

"Наша нова квартира розбита і розграбована"

переглядів: 53

Я мешкала у Маріуполі. Була переселенкою з Тельманівського району. Наше село опинилось у сірій зоні. Ми були відрізані від світу, залишились без роботи, без документів. 

Зранку 24 лютого збиралась на роботу і навіть працювала до третьої години. Нас відпустили по домівках. У першу ніч ми боялись спати, не вірили. Наступного дня ми поїхали у сховище на залізничний вокзал, більше ми додому не повертались. 

Ми жили на новій квартирі трохи більше місяця. Нещодавно колега мені надіслала відео квартири. Вона вся розбита і розграбована. 

У нашому сховищі були чоловіки, які носили воду. При вокзалі у депо завжди була вода. Ми сиділи у сховищі й рахували бомби, які скидали літаки. Бомби весь час скидали у районі драмтеатру. А ми перебували не у самій будівлі вокзалу, а поруч - там була військова комендатура, і я розуміла, що і туди може прилетіти. Від "градів" у нас були побиті стіни, але наскрізь не пробило. Нам пощастило. 

У нас була можливість зарядити телефон і на пероні піймати зв'язок. До нас ходила молода пара, у якої було троє дітей, щоб періодично зарядити телефон і набрати води. Було влучання, ми вийшли і побачили, що вони загинули. У них були зовсім маленькі діти. 

Так вийшло, що нам вдалося виїхати 15 березня. Ми їхали автомобілем на свій страх і ризик. Коли приїхали до Запоріжжя, ми лягли спати, було тихо і можна було виспатись, але ми не змогли - страх був неймовірний. 

Спочатку ми поїхали до Луцька. Там була можливість жити тільки у школі, квартиру винаймати було дуже дорого. Згодом переїхали до Дніпра. 

Я зараз просто живу. Один день прожила - і слава Богу. Мене це дуже гнітить, що я не можу будувати ніяких планів.

На нервовому грунті після Маріуполя у мене німіють пальці. Боїмося кожного різкого звуку. 

Хотілося б щоб війна закінчилась іще тоді у лютому, або взагалі не починалась. 

Мрію повернутися у свій український Маріуполь, але розумію, що це поки нереально.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій