Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Шевчук

«Наша незламність – у рішучих поглядах захисників і захисниць»

переглядів: 13

Шевчук Тетяна, вчитель Промінської гімназії Боратинської сільської ради

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Лютий 2022 року приніс розуміння того, що ми – нація сильних і незламних. Нація суперсильних Котигорошків і Вернидубів, велетнів духу і супергероїв. Моя суперсила гартувалася змалку. Дитинство моє пройшло у ті часи, коли на Великдень не можна було йти до церкви (обов’язково був суботник у школі і в мами на роботі), а класний керівник чатував біля церкви ( хоча й не хотів цього), щоб ні одна жива душа не прошмигнула на службу. Та моя мама ходила щороку на всю ніч, а зранку ми смакували освяченими стравами.  

Ми колядували з бабусею Ганею на Різдво, ставили маленький вертеп у хаті. А у школі в 11 класі провели найсправжнісінькі вечорниці: в національних костюмах, співаючи народних пісень.

Хоча повсюди «панувало» все російське, але у моїй сім’ї ми, діти, вчилися любити своє, рідне, своєрідне. Чому я пишаюсь, що я українка? Та тому, що у мене рід патріотів. З гордістю згадую троюрідного дідуся Андрія на псевдо «Жук» по маминій лінії, який був в УПА (Олицька громада). Дві бабусі постраждали від «совєтів»: одна, бабця Соня, була засуджена на 10 років, а інша, бабця Надя вивезена з сім’єю в Сибір.

Трагічні сторінки нашої сімейної історії. Однієї родини із тисячі українських. Я пишаюсь, що я українка. А чи може бути інакше? Ні. Тому що ми інші, ми особливі, у нас є ген української ідентичності, хоча скрізь і повсюди виховували почуття меншовартості.

Я пишаюсь своєю історією, подвигом славних предків, які на вівтар свободи поклали найдорожче- життя. Пишаюсь героями- сучасниками, які як і їхні прадіди дають нам можливість жити ціною свого життя. Я – українка. І справа не тільки у вишиванці, не у палких словах про патріотизм  перед учнями (працюю вчителем, тому можливість виховувати маю).

А справа у простому. Бути українцем – вміти любити серцем і допомагати вчинками, бути співучасним до всіх важливих подій у твоїй країні.

У чому незламність духу і сила української нації? У маленьких дитячих долоньках, які малюють квіти і продають, а за виручені кошти купують «бронік»; у голосі незрячої волонтерки з Львівщини, яка своїм співом зібрала понад 2 млн гривень на ЗСУ і просто у словах, написаних друкованими літерами «Повертайся живим»; у пожертві 90- літньої бабусі чи то останніми грошима, чи ковдрою…

Та ковдра тепліша за пуховики, тому що у ній - тепло людського серця. Наша незламність – у рішучих поглядах захисників і захисниць, вправних і точних рухах парамедиків, у словах молитви капеланів.

Що я роблю заради Перемоги? Піти до війська не можу, бо маю 85-річну маму. А тому мій «фронт» тут. Молюся. Молюся щиро за живих і полеглих, за мирних і  військових, дорослих і дітей. По можливості плету сітки, доначу. Моя війна- це боротьба з російським суржиком, нецензурними словами, які «родом» з росії (бо лише такий недолугий народ міг вигадати ці слова).

Просуваю українську пісню, літературу в шкільне молодіжне середовище, вчу дітей бути собою, бути українцями.

Бути українкою – це моя суперсила, тому що це додає мені впевненості, допомагає не втрачати віри, що все у нас буде добре. Бо інакше не може бути. Ми – нація самодостатніх, успішних людей, які здатні постояти за себе, якими пишатиметься моя Україна.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луцьк 2022 2023 Текст Історії мирних жінки безпека та життєзабезпечення освіта Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій