Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олеся

«Наш будинок у Маріуполі знесли, але ми все одно хочемо повернутися додому»

переглядів: 109

Мені 42 роки. У мене є чоловік і двоє дітей. Ми жили в Маріуполі. Я працювала дизайнером у рекламній агенції. Чоловік був власником двох сервісних центрів з ремонту телефонів, ноутбуків і комп’ютерів.

У перший день війни чоловік був у своєї мами, а я з дітьми – вдома. Ранок почався з повідомлення вчительки про скасування уроків через війну. Я весь день слідкувала за новинами.

В іншому районі міста жила моя бабуся. Їй 83 роки. Я її доглядала. Вона відмовилася переїжджати до нас, тому мені доводилося бігати до неї під обстрілами.

Я завжди мала запас круп і води, тому нам не довелося ходити по магазинах. Там були великі черги. Ми звикли до простих страв, тож під час війни у нас не виникало проблем з харчуванням. Варили каші, а замість хліба їли галетне печиво.

Уперше з дітьми ми вийшли на вулицю в березні. Нам сказали, що біля кафе можна зловити зв’язок. Однак ми побачили там калюжу крові, тому одразу повернулися додому. Після того я намагалася не виходити з дітьми з дому, щоб вони більше не бачили нічого подібного.

Мене шокувала звістка про смерть родича, який жив за два будинки від нас. Це трапилося вранці четвертого березня після обстрілу. Тоді в нашому й сусідніх будинках вилетіли вікна. Саме у цей момент брат стояв біля вікна. Він помер на місці. Я дізналася про це від сусідів.

Одного дня ми з чоловіком їхали до бабусі. На вулиці, що поблизу Центрального ринку, побачили велику кількість трупів. Вони ще довго мені снилися. Таке неможливо забути.

Ми виїхали 16 березня, за годину до того, як росіяни завдали удару по драмтеатру. Зібралися всі люди з нашого району, у яких були автомобілі, й створили колону. Виїхали зранку і тільки о першій годині ночі доїхали до Мангуша. До Запоріжжя їхали три дні. Звідти вирушили до моєї похресниці в Дніпро. Побули у неї два дні й переїхали в Чернівці. Ми забрали з собою лише документи й кішку, адже думали, що швидко повернемося додому.

Наш будинок знесли, але ми все одно хочемо повернутися. Чекаємо на закінчення війни. Хочеться, щоб Україна процвітала й була вільною та могутньою.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій