Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Шматкова

"Нас грів кіт у розбитій машині на морозі"

переглядів: 276

Я тридцять років працювала в садочку вихователькою. Родини в мене немає.

У Маріуполі кожен виживав, як міг. У мене був свій дім і мені було трішки легше, тому що запаси мама вчила завжди робити. Ділилася з іншими, бо люди не мали нічого. Три тижні сиділи в підвалі і боялися, що зранку не прокинемося. 

Мій рідний брат вивіз мене і свою родину. Поки всі блокпости переїхали, поки на всі обличчя передивилися, поки спали у Токмаку у розбитій машині, коли нас кіт грів усіх. На вулиці -10, а в нашій машині вікон не було і двері всі сифонили. Але все пережили. 

Найважче було залишити батьківський дім, який зруйнували, і в 50 років розпочати життя зовсім в іншому місці, на заході України. 

Найбільше шокувала мене агресія людей, яких я вважала своїми друзями. 

Протягом усього шляху із Маріуполя до Запоріжжя і потім на захід України, я дякувала людям, які допомагали, співчували. Тому що з дому я втекла в одній курточці, і все. Нічого не було. Люди дали все: і житло, і їжу. "ЯМаріуполь" допомагає в Івано-Франківську. 

Я зараз працюю. Не за фахом, але добре, що робота є. 

Стрес я навчилась долати ще в педучилищі в Макієвці. Я педагог, значить стресостійка. Треба стрес долати, щоб жити далі і підтримувати свою родину. 

Хотілося б, щоб війна скінчилася вже завтра. Але, думаю, вона буде тривати принаймні рік. Сподіваюсь на те, що повернемось додому. 

Бачу своє майбутнє гарним у рідному місті Маріуполі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій