Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Нестеренко

"Нам повезло, в наше село кати не зайшли"

переглядів: 48

Нестеренко Наталія
Вчитель початкових класів Володимирівського ліцею Володимирівської громади, Баштанського району, Миколаївської області

"Війна. Моя історія"

У мене, як і у багатьох українців були недобрі та хвилюючі передчуття, але до останнього все ж я сподівалась, що найстрашнішого не станеться.

І ось цей день настав… Війна… Все обірвалося в середині після почутого, що вже обстріляли рідний Миколаїв. Чулися вибухи в сусідній Херсонській області та найближчому місті від нашого села – Кривому Розі.

В першу чергу набираю номери телефонів всіх своїх найрідніших на випадок, якщо пропаде зв’язок. Питання тільки одне: «Як ви там? Живі?» І це питання повторюється кожен ранок вже другий рік поспіль.

Нам повезло, в наше село кати не зайшли, хоча вже були в нашій громаді, за сім кілометрів від моєї домівки. Ми прихищали тих, хто тікав зі своїх осель, жителів нашої громади та мешканців з Херсонської області. Лякала страшна думка про те, а куди ж тікати нам. Спокій порушували вибухи та страшні крики дітей, коли літаки летіли занадто низько.

Але, не зважаючи на постійні вибухи та прильоти навколо села, всі садили городи та кипіла робота в полі. Під звуки канонади поливали квіти. На поля постійно щось прилітало. В саме село прилетіли тільки дві бомби. Впали біля річки, то ж, дякувати Богу, ніхто не загинув. Вибиті шибки, пошкоджені дахи, заклинені двері не йдуть в порівняння із тисячами загиблих в інших місцях.

Навчання в школі розпочали он-лайн. Першого вересня 2022 року мені довірили перший клас. Щоб наладити стосунки з тими, хто зовсім ще не зрозумів, що вони вже школярі потрібно було багато зусиль. Вимикали світло. Уроки переміщали на той момент, коли воно з’являлося. Після уроків я відправлялась в мандрівку по селу, щоб провести індивідуально роботу з учнями. Але що мої зусилля в порівнянні з тим, що відбувалось в країні.

Коли побачила перші кадри про Бучу, хотілося кричати на весь світ: «Люди добрі! Всі країни світу! Ви що не бачите, що поробляють нелюди на моїй землі? І це ті, що називають нас «братами». Адже у всіх нас є рідня (хоча тепер, яка вони нам рідня?) в московії (не хочу писати цю назву з великої букви). Я все життя прожила в селі, де всі спілкувались лише російською. Ми, моє покоління, навчались з ними по одних і тих же книжках, дивились одні й ті ж фільми, співали ті самі пісні… І що вони витівають тут, з нашими людьми, з нашими дітками…» І особливо хотілось підкреслити таку думку: «Уявіть, якщо ця орда прийде до вас, в Європу, де ви їм не то, що брати, а просто ніхто. А деякі ще й вороги з минулої війни. Чому ж ви не розумієте, що Україні потрібна ваша допомога? Потрібно віддати все для цієї перемоги. Потрібно піднятись усім світом проти русьні.»

Мої учні – моє натхнення. Іноді хвилюєшся так, що піднімається тиск і серце б’ється швидко-швидко. А позаймаєшся з дітками, і відразу стає набагато краще. Заради них потрібно жити, любити та передавати своє тепло.

Як страшно, коли гинуть твої учні, яких колись навчала, вкладала в них душу і готувала до майбутнього життя. Життя, а не смерті. Як моторошно стояти на колінах, коли колона військових супроводжує в останню дорогу тих, хто повинен жити, любити, творити майбутнє. А тих, кого ще не знайшли, ще сподіваєшся побачити живими.

Пишу, думки переплітаються та вплітаються в римовані рядки:

Хай згинуть всі ворожі сили навколо нашої землі,
Щоб наші діти і онуки спокійно жити вже могли.
Щоб розквітала Україна, і рани всі її зійшли,
Щоб вороги уже ніколи сюди дорогу не знайшли.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Володимирівка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки обстріли безпека та життєзабезпечення освіта робота перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій