Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тамара Карлівна Зайченко

"Нам пощастило, що ми вчасно виїхали"

переглядів: 45

Ми з Маріуполя. Вже пенсіонери. Жили ми нормально. Я інженер, чоловік був військовим. У Маріуполі у нас була чотирикімнатна квартира, а тепер ми залишились жебраками. Розбомбили нашу квартиру і квартиру сина. В їхню квартиру було пряме влучання. Вона згоріла. Добре, що ми вчасно виїхали. 

Перші дні війни були більш-менш спокійними. А потім розпочався жах. Коли ми виїжджали, вже квартира була без вікон. Довелося 5-6 днів перебувати там при мінусовій температурі за вікном. Ми спали вдягнені, під трьома ковдрами. Нашу квартиру розграбували після того, як ми виїхали. Вибили двері і все винесли. 

Виїхали ми 15 березня. Був певний запас продуктів. З водою були проблеми. Чоловіки їздили, набирали воду. Готували на подвір'ї, під обстрілами, під вогнем. Як тільки починали стріляти, всі ховалися у під'їзд. Одного разу люди готували їсти, був вибух і одну жінку вбило насмерть, а чоловіку відірвало ноги. Ми не спускались у підвал, перебували у квартирі. Підвал був зайнятий здебільшого мешканцями верхніх поверхів, ми жили на другому. Нам пощастило, що ми вчасно виїхали. 

Невістка з онуком кілька разів намагалися виїхати, але не виходило. Не було евакуації. Ми жили в одному дворі з сином. Невістка дивилась у вікно і побачила, що йде колона машин і зрозуміла, що люди евакуюються. Ми не збирались їхати, а тут зібрались за 20 хвилин. Що встигли, те схопили, завантажили машину. Сіли і  поїхали до драмтеатру. Там прилаштувались до колони, виїхали за місто. Бачили обабіч дороги багато трупів у целофанових пакетах або просто накритих. Цього не забути ніколи. 

До Запоріжжя ми доїхали непогано. Повільно, з великими зупинками, але доїхали. А буквально через годину після нас їхали знайомі, їх обстріляли. Там були жертви. 

Ми перебували в Запоріжжі, винаймали квартиру. А тепер ми мешкаємо у Могилів-Подільському, орендуємо житло. Отримуємо пенсію і всю віддаємо за квартиру. Сюди ми потрапили, тому що наш син митник і йому тут надали роботу. 

Люди тут дуже чуйні. Нам допомогли знайти квартиру. Сусіди нам зносили продукти, у квартиру принесли посуд, все необхідне. Я таких людей не зустрічала. Мене приємно здивувало, що вони сприймали наше горе, як своє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій