Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Анатоліївна Колісник

«Нам було дуже страшно їхати дніпровським мостом»

переглядів: 114

Спочатку мешканка Нікополя не відчувала на собі, що таке війна, – доки не почула перші вибухи та не побачила ракети

22 лютого подзвонила моя колега й сказала, що почалася війна. А ми почули вибухи. Я вийшла на балкон і побачила цей «гриб», який стояв. Був страх, звичайно, тремтіння: чомусь я не могла повірити, що це відбувається. 

А потім - телебачення, соцмережі, життя в телефоні. Але, дякувати Богу, ми чотири з половиною місяці війни не чули вибухів, у нас їх не було. Ми тільки знали, що йде війна, спостерігали все в засобах масової інформації, але на собі не відчували. Потім, коли був перший обстріл, коли ми особисто на власні очі побачили, як летять ракети і як вони вибухають полум’ям і чорним димом, відчула свист у вухах, – ми дійсно зрозуміли, що таке війна. Бо як не чуєш, не знаєш – це ніби не з нами. А через тиждень після першого обстрілу чоловік сказав, щоб я виїжджала. Він залишився в тому регіоні, а я поїхала до доньки в Полтаву. 

Складнощів не було. Єдине, що автобус ходив саме з нашого міста один раз на день, до того ж через день. І я виїхала якраз тоді, коли почалися обстріли міста, житлового кварталу. В цю ніч були страшні обстріли, школу пошкоджено було. Ми ночували у сховищі, а зранку я виїхала на Полтаву.

Був дуже великий страх, як переїхати дніпровський міст із одного берега на інший. Чомусь було так лячно, щоб, не дай Боже, якась ракета... 

А приїхали - тут спокійно. Перші два тижні дуже страшно було, як грюкнуть двері в сусідів або десь уночі машина швидкої допомоги гуде, а потім це все заспокоїлося. Та телефон же залишився з усіма соцмережами й інтернетом. Оце читання день і ніч новин, перегляд відео досі не відпускає, хоча  розумію, що треба припиняти. Це дуже на мозок впливає. Зараз хотілося б, звичайно, менше інформації в голові тримати, бо нервова система просто не впорається. Але я не можу так, мені потрібно знати, де і що відбулося, як удома в нас, який район обстріляли, як там чоловік, як у нього справи. 

Одне й те саме в голові крутиться – і я не можу від телефону відірватися, це страшно. Хоча ми свідомі ж люди й повинні знати, що в країні відбувається. Чекаємо на перемогу, щоб цей момент не пропустити: «О, слава Богу, все закінчилося!» Мабуть, тому й читаю, і щодня сподіваюсь. Я маю дуже велику надію, що все буде добре і ми переможемо. Єдине – у скільки жертв це обійдеться нашій країні. 

Працювати дуже важко, дітей навчати. Це справжні діти війни. Ще й дистанційне навчання. Хоч вік у нас і немолодий, ми, вчителі, намагаємося цими технологіями оволодіти й знання дати такі, які б дали в школі. Хоча той, хто хоче вчитися, вчиться й дистанційно. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нікополь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій