Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Зоя Тахтай

"Найжахливіше, що може спричинити війна – смерть безвинних людей"

переглядів: 225

Тахтай Зоя, 14 років, учениця 9-А класу Енергодарського навчально-виховного комплексу № 1, м. Енергодар, Запорізька обл.

Конкурс есе "Один день"

Війна – це біль та страждання. Моторошно: по тілу пробігають мурашки, а в уяві з'являються страшні кадри кровопролиття. З цим терміном абсолютно ніхто не бажає зустрітись, проте Україні знову прийшлося.

«Сьогодні почалась – війна»… Коли я почула ці слова від батьків, то після них стиснуло ребра.

Однак, я навіть не могла уявити, що у далекому 2014 році такими словами розпочнеться моє усвідомлення початку озброєного конфлікту в Україні з Росією.

Мені було повних 7 років. Тоді, як розпочались бойові дії я була малою, а точніше закінчувала 1 клас. Мабуть, проблема ще була в тому, що я не знала про війну майже нічого. По словам дорослих, війна – це жах. Це завжди страх, а всі діти знають, що страху треба боятись. Тому чи важко я сприйняла цю новину? Однозначно – так. Як сьогодні, пам'ятаю той день. Чим більше я думала про початок війни, тим дужче лилися сльози по моїм щокам та колінам.

Я не знаю звідки у семирічної дівчини стільки жалю, але то правда. Як і всі інші, моя родина була налякана. У разі нападу на наше місто, я точно не була готова залишити його та моїх друзів.

Нам, неймовірно, пощастило жити подалі від бойових дій, тому війна не торкнулася нас. Може поки що? Моментально в мене прокинулись ненависть та образа до дорослих.

Кожен день я задавалася питанням: «Господи, чого ще людям треба? Адже для всіх однаково світить сонце, всі ми вільно дихаємо одним повітрям.

Та чому ми не можемо мирно жити на одній землі?» Але відповіді я так і не отримала ні тоді, ні зараз і, напевно, вже ніколи не отримаю.

До квітня 2014 війна була для мене лише словом, я не мала повного уявлення, що це таке. Мені знадобилося кілька днів або навіть і тижнів для того щоб усвідомити, що коїться на Донбасі. Я ніколи не бачила на власні очі війни, але я добре знаю, що вона є і її наслідки неминучі.

По новинах все дедалі більше стали демонструвати страшні кадри з передової. Всі дорослі тільки й говорили про схід України. Маленька я бачила, що щось не так, Україна змінилась.

Страшно розуміти, що так, як було раніше, вже не буде ніколи. Доля України розбита. Скорбота впивалась в український народ, ніби та гостра голка. Найжахливіше, що могла спричинити війна – смерть безвинних людей. Ще вчора ти був живий, ти проводив час з сім’єю та друзями, в тебе були плани на майбутнє і повна свобода дій. Проте ось… почалась війна. І не важливо, чи служив ти народові, чи просто опинився не в тому місті, не в той час. Твоє життя на цьому скінчилося.

Де ж цей мир, якого так довго чекають всі українці? Сподіваюсь, що не так далеко, як це здається.

Без сумніву, у кожного буде своє тлумачення слова «мир». На мою думку, його неможливо описати словами, але я спробую. Мир – це безпека себе та своїх рідних. Мир – це можливість спокійно жити: любити, розвиватися, чути веселий та безтурботній сміх людей. Це ті моменти, коли прокидаєшся і перше, що приходить на думку – яка погода надворі? А не той момент, скільки ж чоловіків знову віддали своє життя заради свободи України.

Я хочу миру! Припиніть це!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Енергодар 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій