Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Григорівна Аракелян

"Найскладнішим був інформаційний вакуум"

переглядів: 113

Коли розпочалася війна, у 2014 році, ми залишалися в Маріуполі. 24 лютого ми почули постріли і побачили зі ЗМІ, що розпочалася повномасштабна війна. У першу ніч ми вже сиділи в підвалі. Тоді ми ще не вірили у реальність того, що відбувається. 

У перший тиждень війни не було проблем з їжею і водою. На другий - уже почалися проблеми з продуктами, водою, ліками, всі запаси вже використали. Тому робили кроки, щоб виїхати з міста. 

Найбільші труднощі полягали в інформаційному вакуумі. Ми не розуміли, що навколо відбувається. Була повна втрата зв'язку з рідними. 

Ми виїжджали 16 березня нормально. Були обстріли трохи далі. Хіба що довго добиралися. Приїхали до знайомих у Львівську область, вони нас прийняли. 

Коли ми виїжджали, нам дуже допомагали люди у різних містах нашої країни. Безкоштовно нас приймали, поселяли, годували. Дуже зворушило, що наш український народ такий щирий і гостинний. 

Я працюю у комунальному підприємстві Маріуполя, як і працювала. Психологічно важко, намагаємося відволікатися. Хочеться дуже додому. Ніколи так не хотілося, як зараз. Перші пів року цього не усвідомлювали. 

Потрібно починати життя спочатку. Складно виживати на новому місці. 

Я думаю, війна скінчиться десь восени 2023 року. Просто про це оголосять, та й усе. Ми не будемо розуміти, як це сталося. Буде припинення різке. 

Майбутнє бачимо тільки в Україні й у нашому рідному місті Маріуполі. Ми повернемося, воно буде відроджуватися, будемо там жити. Якщо Маріуполь не буде українським, ми туди не поїдемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій