Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктор Анатолійович

«Найбільше шокувало, коли захопили електростанцію»

переглядів: 36

Захоплення атомної станції стало несподіванкою для її працівників. Щоб виїхати з окупації, Віктор з сім’єю скористався приїздом комісії МАГАТЕ

Я виїхав до Запоріжжя з Енергодару. Там працював на атомній станції, наразі нічим не займаюся, безробітний. Сім'я невелика: донька, жінка.

Не вірилося, що таке може бути. Спочатку трошки здивований був. Потім на роботі вирішили, що треба допомогти ЗСУ, почали гроші збирати. А 4 березня росіяни вже були біля Енергодару. Це все дуже швидко відбувалося.

У нас хліба не було, у черзі стояли по 8 годин. Але ми не голодували, нам було що їсти. Дружина працювала в «Сільпо» і встигла зробити запаси. А тим, хто не встиг, було тяжче.

Найбільше шокувало, коли 4 березня захопили електростанцію. Там були бої. Деякі люди мене вразили. Є гарні люди, які допомагають іншим, незважаючи ні на що. На жаль, їх менше. 

Ми як виїжджали, то обрали день, коли інспекція їхала на атомну станцію, і тому всіх охочих пропускали. Сказали, щоб не було черг у Василівці. Ми поїхали за день до того й зайняли там чергу, а наступного дня виїхали. Особливих труднощів не було.

В Запоріжжі ми з жінкою навчались, тут знайомих багато. Я тут і працював. До того ж, це місце ближче від дому. Хочеться скоріше повернутися, але ми вже бачимо, що, напевно, не судилося…  

Мої батьки залишились в окупованому Токмаку. Помер батько в травні, і я не зміг провести його в останню путь. Там і сестра моя живе. Війна роз'єднала родини.

Я ж працював на атомній електростанції, тому я стресостійкий, на відміну від жінок і дітей. Хоча, звичайно, неприємно, коли снаряд прилітає від тебе за 30 метрів. На психіку це все одно впливає.

Я бачу, що нашим воїнам багато чого не вистачає. Пріоритети в декого зовсім інші. На першому плані зовсім не закінчення війни. Але ми віримо в краще й надіємося на нашу перемогу. Хоча віри недостатньо. Для перемоги треба щось робити, докладати багатьох зусиль на всіх рівнях. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Енергодар 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій