Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Петро

"Найбільше шокувала безжальність окупантів"

переглядів: 152

Ми з дружиною з Маріуполя. Маємо дорослих дітей. Проживали на Лівому Березі у п'ятиповерховому будинку. Коли почалася війна, змушені були ховатися по підвалах, були постійні обстріли, влучання снарядів у наш дім, у наш двір. Коли оголосили, що буде евакуація російськими військами під егідою Червоного Хреста, ми спробували виїхати. Слава Богу, наша машина вціліла. Через кілька днів у наш дім було влучання, була велика пожежа. А пізніше танковий снаряд влучив прямо у нашу квартиру. Попадало перекриття, і все крило було зруйноване. 

Евакуації не вийшло, зелений коридор російські війська не надали. Ми перебували деякий час у квартирі у родичів у центрі міста. Вже не було ні світла, ні газу, ні води. Готували на багатті, їжі було обмаль.

Ми жили майже впроголодь під обстрілами. Влучання були і у дворах поряд, і в той будинок, де ми перебували. 

15 березня знову оголосили про надання коридору. Ми сіли у машину і виїхали через російські блокпости на Запоріжжя. Це було непросто. Чотири дні ми їхали у бік Ужгорода.

Війна нас застала вдома. Наші діти й онуки жили в Києві, було дуже страшно насамперед за них. У наш район спочатку нічого не прилітало. Була проблема, щоб зробити запаси: у магазинах були величезні натовпи людей. Ми підготували речі, документи, щоб у будь-який момент вийти з дому. Паніки не було, але була суцільна тривога. 

Найбільше шокувала та безжальність, з якою ставилися до цивільних людей ворожі війська. Бомбардування, авіанальоти абсолютно невибіркові. Коли ми виходили з підвалу, бачили людей зі Східного мікрорайону: закривавлених, обірваних, із руками, які тряслися. У нас було страшно, а там був суцільний жах. Один чоловік розповідав, що поки добіг, бачив дуже багато трупів зі страшними ранами, які лежали на дорогах, на тротуарах, скрізь. 

Ми встигли придбати кілька банок консерв у супермаркеті і дві упаковки перепелиних яєць. Вдома був кілограм гречки і якісь овочі в холодильнику лишалися. Ось це були наші запаси продуктів. Усі аптеки позачинялися, працювала лише одна. Провізор прийшла в аптеку, і на прохання людей продавала всі ліки, які там залишалися. 

Коли ми виїжджали, їхали по набережній і бачили дві чи три машини, розбиті прямими влучаннями. Там і люди були. На нашому подвір'ї порозбивали машини, наша, на щастя, вціліла. Біля неї, буквально близько пів метра, пролетів осколок, але не зачепив. До нас у машину попросився іноземець із хлопчиком, ми їх взяли. 

Нормальне життя закінчилося. Ми живемо на квартирі, діти нам допомагають. Донька в Польщі, вона відновила свій бізнес в IT. Житла у нас немає, наш будинок у Маріуполі зруйнований. Про компенсацію зараз мова не йде. 

Ми з дружиною пенсіонери, отримуємо пенсії і допомогу як ВПО. Нам допомагає також Фонд Ріната Ахметова продуктовими наборами і речами.

Від того, що відбувається, відволіктися неможливо. Постійно дивимося новини, хвилюємося. Радіємо, коли на фронті є успіхи. Психологічно ми достатньо стійкі, апатії немає. Виготовляємо окопні свічки, донатимо на армію. Намагаємося у міру сил наближати нашу Перемогу. 

Думаю, що війна закінчиться не раніше кінця наступного року. Наше майбутнє пов'язане з нормальним життям наших дітей. Щоб вони могли працювати, забезпечувати свої родини. А ми мріємо до кінця свого віку прожити активно і спокійно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій