Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Мирослава Володимирівна Маноха

"На жаль, ніде не відчуваю себе на своєму місці"

переглядів: 206

Маноха Мирослава Володимирівна, 15 років, учениця гімназії №34 “Либідь” імені Віктора Максименко

Вчителька, що надихнула на написання - Павленко Світлана Іванівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Ще до початку повномасштабної війни в ЗМІ ширилися чутки про війну. Я в це не вірила, віджартовувалсь, не звертала уваги. Навіть коли стурбована мама розбудила мене зранку двадцять четвертого лютого, я не сприйняла це серйозно. Фраза “почалась війна” ніби не стосувалась мене. Як у моїй мирній столиці може бути війна?

Пізніше цього ж дня ми з батьками спустилися в підземний паркінг, який слугував моїй та багатьом іншим родинам бомбосховищем, хоча обладнаний для цього не був. Там ми провели ніч, спали в машині, якнайміцніше притулившись один до одного. Усвідомлення прийшло двадцять п’ятого лютого, коли серед людей у нашому районі почали ходити чутки про можливу висадку десанту. Я тремтячими руками писала друзям, як їх люблю.

Усі люди по-різному переживають стрес. Щоб не відчувати страху, щоб не панікувати, я абстрагувалась, занурившись з головою в нереальний світ: слухала музику, опановувала нові ігри, читала і багато спала. Чула від чималої кількості людей згодом, що вони не могли заснути через боязнь, та в мене все абсолютно навпаки.

Пізніше недалеко від будинку моєї подруги впала ракета, і наші сім’ї вирішили, що потрібно виїжджати.

Ми тривожно збирали речі, не знаючи, як надовго їдемо, коли повернемось і які в нас будуть можливості. Я сентиментально набрала в екстрений рюкзак пам’ятні речі, бо боялась, що не скоро повернусь додому. Хоч я усвідомлювала, що відбувається, від’їзд все одно здався подією з чужого життя. Але тоді моє буття насправді змінилося: розділилось на “безтурботне” і “понівечене”. Я жила вже не своєю дійсністю.

Ми приїхали на Закарпаття на невизначений термін. Зі мною спочатку була моя краща подруга, й усі обставини не здавалися такими гнітючими. Відсутність особистих кордонів, через те, що я не мала власної кімнати, була не таким вже й жахом, бо я усвідомлювала, які страждання зараз випали на долю українців, у яких немає змоги бути в безпеці. Більшість моїх друзів залишилася в Києві, і я справді хвилювалася за них. А потім моя подруга поїхала в Польщу, залишивши мене. Та я була не одна, ні. У місці, де ми мешкали, було багато людей. Але від’їзд мого останнього промінчика надії, зв′язку з минулим життям шокував мене. Повертатись до Києва було ще не зовсім безпечно. Ми не уявляла, які події нас очікують завтра. Невизначеність та нездійсненність намріяного – це те, що приголомшувало мене найбільше. Через місяць перебування на заході країни ми поїхали до Німеччини.

Моє життя кардинально змінилось.

На свята та вихідні я з батьками любила гуляти в Бучанському парку, влітку збиралась до табору в Ірпені. У нас з друзями було мільйон ідей, як провести вихідні та літні канікули. Зараз усього цього я, як і мільйони моїх однолітків, була позбавлена. Та мені соромно скаржитись, бо я синонім слова “удача”: я мала змогу виїхати за кордон з батьком через його стан здоров’я, мій песик у безпеці зі мною, моє місто не окуповане, а дім цілий; я ходжу до школи, поки мої однокласники змушені вчитись онлайн. Та я живу майже нормальним життям, бо , на жаль, ніде не відчуваю себе на своєму місці.

Я була впевнена, що легка та авантюрна натура , яка погодиться на будь-яку пригоду чи подорож. Та до таких змін не була готова. Я більше не можу тікати від реальності, як у перші дні війни.

Коли залишаюсь наодинці із своїми думками, то думаю лише про Батьківщину, про своїх друзів, однокласників.

Мир – це, по-перше, звільнення всіх окупованих територій та здобуття душевного спокою всім людям, які настраждалися за сім місяців цієї жорстокої війни. А особисто для мене – це повернення до рідної столиці та змога знов відчути себе вдома.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта житло діти перший день війни 2022 Біженці Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій