Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Петрівна Яровська

«На наших очах палало місто»

переглядів: 197

Галина Петрівна жила в Маріуполі поблизу аеропорту, який почали бомбити в перший день. Вона на власні очі бачила руйнування. Їй із сином довелося провести в місті під обстрілами майже до кінця березня. Вижити їм допомогли сусіди. Зараз Галина Петрівна живе і працює в Києві. Єдине, що її наразі турбує – це психологічний стан сина

Мені 53 роки. У мене є 14-річний син. У 2014 році ми виїхали з Донецька в Маріуполь та проживали там. Зараз перебуваємо в Києві.

Перше, що зробили 24 лютого, – увімкнули телевізор і дізнались, що розпочалась війна. Наші відчуття на той момент не можна описати. 

Ми жили в приватному будинку. У нас був погреб, в якому ночували близько місяця. Виїхали приблизно 20 березня. Завдяки моїм сусідам ми вижили. Велика їм за це шана! Ми разом готували їсти із запасів, які були збережені. 

Ми проживали в Південному районі міста, розташованому між мікрорайоном «Черемушки» і аеропортом, тому початок бойових дій бачили з вікна свого будинку. Летіло все через нас, і на наших очах палало місто. Далі, ніж на один-півтора кілометри, аби набрати воду, ми не ходили. 

У мене є авто, воно було пошкоджене (заднє скло затягнуте плівкою), стояло у сусідів. Нам дуже пощастило: на ньому ми і виїхали з Маріуполя до Бердянська. В Бердянську дві ночі спали у школі, потім з колоною вирушили до Запоріжжя. Вже в Запоріжжі мої співробітники надали нам квартиру, в якій ми з дитиною прийшли до тями і протягом тижня на цій самій автівці приїхали в Київ. У Києві живемо в моєї сестри. Зараз я працюю в офісі. Завдяки підтримці організації «Я – Маріуполь», яка видає продуктові та побутові набори, нам жити набагато легше.

Найбільше шокувало те, що таке може відбуватись в XXI столітті. В момент, коли ми евакуювалися з Бердянська, їхали автобуси Червоного Хреста, в яких знаходилися маленькі діти, люди похилого віку.

Вони їхали зі своїми домашніми улюбленцями, а біля кафе стояли російські військові і пили каву, посміхалися. Вони, напевно, не розуміли, що натворили.

У сина дуже великі проблеми з навчанням, хоча він і говорить, що нічого страшного. Він зовсім не хоче вчитися. Ми зверталися до психологині. Вона сказала, що у віці 14 років в нього йде становлення особистості, і він вважає, що йому не потрібно вчитися, а ще він замкнений в собі. Це єдине, що мене бентежить.

Ми сподіваємось на наші Збройні сили, Генеральний штаб. Війна закінчиться, коли вся наша територія буде українською. Поки все, що я можу робити, це економити електроенергію.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта житло робота неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій