Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Федорівна Муляр

«На дорозі лежали трупи, діти все це бачили…»

переглядів: 449

Спогади про жахливі дні Маріуполя, ключі від зруйнованої квартири та розлучення – все це принесла війна у життя Лариси.

Я була вдома у Маріуполі, коли почула гучні вибухи. Наш дім знаходився в мікрорайоні Східний. Так у нас почалася війна.

Було все: відсутність зв’язку, води, опалення, їжі. Місяць ми просиділи в сусідів в гаражі – 10 дорослих і двоє моїх дітей. За себе не було страшно, шкода дітей, що їм довелося пережити весь цей жах. Вони постійно боялися за батька, бо той бігав по воду, допомагав сусідам, і все це під обстрілами. Так загинув наш сусід. А потім, коли ми вийшли з того гаражу й бігли в більш безпечне місце, теж під обстрілами, то на дорозі лежали трупи, діти все це бачили…

Воду ми зливали з систем опалювання, з бойлерів, залазили в водопровідні люки, де стікала вода, топили сніг. Кожен приносив їжу, яку зміг знайти. Рядом була продовольча оптова база, її відкрили військові і дозволили брати те, що там було. Там був майонез, олія і мука, ми жарили оладки.

Спочатку всі ці події дуже зблизили нас з чоловіком. А потім, коли ми всі опинилися в безпечному місці, все пішло шкереберть, зараз триває розлучення. Але я не гадала, що мій чоловік може бути таким відважним і так допомагати іншим.

Робота в мене зараз є, але є проблеми з житлом. На жаль, все зруйноване у Маріуполі. Але ключі від квартири в мене з собою завжди. Це не спогад про війну, а спогад про мирне життя, яке ми не цінували, на жаль.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми безпека та життєзабезпечення вода житло Обстріли Маріуполя їжа 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій