Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дарина Олексіївна Ткалич

«На дитині позначилося життя у підвалі: у неї була кишкова інфекція»

переглядів: 123

Мені 29 років. У мене є чоловік і дитина. Ми жили в центрі Маріуполя. Мали свій бізнес. Коли дізналися, що почалася війна, чоловік поїхав на заправку, а я – в магазин. Вдалося зробити невеликі запаси. Потім, поки була можливість, чоловік їздив по продукти у магазин Дзеркальний, що працював до останнього.

Щодо ліків, то ми навіть не розуміли, які потрібно купувати. А 12 березня захворіла дитина. У неї була кишкова інфекція – піднялася температура. Напевно, життя в підвалі так позначилося. Але нам пощастило: з нами був лікар, він мав медикаменти.

Були безкінечні обстріли. Ми жили без світла, газу, зв’язку. Ховалися у підвалі Будинку культури. З розмов людей дізналися, що 14 березня з Маріуполя виїхали перші колони. Автомобіль чоловіка був пошкоджений від обстрілів. Він ледь полагодив його. Ми виїхали в Бердянськ. Там нарешті могли виходити на вулицю, бо у Маріуполі я могла тільки кілька хвилин постояти з дитиною на ґанку.

Від Бердянська до Запоріжжя було близько п’ятнадцяти блокпостів. Окупанти копирсалися в речах. Один із них сказав: «О, кросівок якраз мого розміру! А де другий?» Не знаю, то був жарт чи знущання.

Спочатку ми приїхали до батьків чоловіка у Миколаїв, але там було не зовсім безпечно, тому переїхали в Одесу. Мабуть, тут залишимося, тому що вдома все зруйновано. Коли були в Бердянську, хотіли повернутися по речі, а потім подумали, що вони не варті того, щоб ризикувати життям. У Маріуполі загинуло багато наших знайомих.

Миру хочеться. Ми ж молоді. Зможемо стати на ноги. Буде тяжко, але ми впораємося. Головне, щоб не було війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій