Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Католіков

«На блокпості солдати «днр» казали, що вони вісім років терпіли, тож тепер терпітимемо ми»

переглядів: 148

Я з жінкою і дитиною ще в чотирнадцятому виїхав з Донецька до батьків, та й не повернувся. Жили у Токмаку, я працював у магазині «Фокстрот» продавцем. Про початок війни ми узнали вранці 24 лютого, і навіть ще якийсь час працювали. Закрились тільки тоді, коли зайшли російські війська в Токмак і почалися перестрілки на вулицях.

У місті не стало світла, води, газу. Опалення не було, спати дуже холодно. Від артилерії і авіаобстрілів ми ховались у підвалі багатоповерхівки. Важко було ходити за продуктами повз російських військових. Стало страшно жити, особливо – жінці й дитині. Ми вирішили виїхати в Запоріжжя, а батьки залишились, ми їм постійно телефонуємо і передаємо все, що потрібно.

Важко було їхати, бо було незрозуміло, що вони хочуть від нас. Найбільше, що мене шокувало – це коли нас зупиняли на блокпостах солдати так званої днр і казали нам: «Ми терпіли вісім років, тепер будете терпіти ви!» А я ж і виїхав звідти, щоб не терпіти. І все ж у чотирнадцятому році було спокійніше, ніж зараз.

Коли переїхали на нашу сторону і побачили українських військових, стало веселіше. І коли нам давали гуманітарку, видно було, що люди дають від усієї душі, з радістю.

Війна все поміняла. Моя дружина і дитина почали розмовляти українською мовою. Ми вчимося спілкуватись українською, бо російською гидко розмовляти.

Зараз я не працюю. З роботою дуже тяжко - постійно шукаю, але не дуже хочуть брати переселенців. Не знаю, як буде далі, але повертатися додому буде важко, і не дуже хочеться. В одному тільки впевнений: війна закінчиться, коли наше ЗСУ вижене окупантів.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запорізька область 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи розлука з близькими 2022 окупація Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій