Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алла Вікторівна Колесова

«Ми жили в постійному страху»

переглядів: 577

Ми стояли у дворі, до мене приїхали в гості діти, як через будинок почали летіти снаряди. Це перше, що я запам’ятала. Стан був шоковий. Ніколи не думала, що таке буде. Ми, звичайно, усі попадали.

Ми живемо на передовій. Мені доводилося бачити воєнні дії. Через мій будинок летіли снаряди та трасуючі кулі. З погреба не вилазили... Наш будинок постраждав, але, слава тобі Господи, залишився цілим.

Ми нікуди не виїжджали. А куди було їхати?

Ми залишилися та всю війну прожили тут, у підвалі сиділи. Нам нікуди було їхати. Звичайно, ми не припускали, що буде таке. Жили в постійному страху.

Це відбилося на фінансовому стані. Думали, на старості поживемо, а вийшло – те розбите, те розвалене...

Зараз, коли вдарять, коли все знову починається, це нервовий зрив. Знову ночами не спиш, знову думаєш, як зазвичай ми у війну сиділи й думали: куди летить, де ляже? Сидиш і трясешся... Ну, тепер усі залишилися без здоров’я, лікуємося.

Мрію, щоб настав мир, щоб усі люди жили в мирі та злагоді, щоб не було війни.

Усі пережили це горе. Хочеться жити. Але найбільше хвилюєшся за дітей. У сина з невісткою було два прямих влучання у квартиру, ледве залишилися живі. Коли були влучання, вони до нас переїхали, тому що там було неможливо перебувати, вважай, були на передовій. Сиділи всі тут, у підвалі, у холодильнику цьому.

Нам тоді допомагав Червоний Хрест. Рінат [Ахметов] теж допомагав, дай йому Бог здоров’я. У той час магазини зачинилися, усі виїхали. Одна жінка нам пекла хліб. Ми по черзі його замовляли. Я, наприклад, замовила хліб, а вона каже: «Твоя черга післязавтра». Коли черга підійшла, я пішла та хліб забрала. Крупи нам давали, консерви, цукор, масло. Не знаю, як би інакше ми виживали. Магазини тоді були зачинені. Куди їхати? Їхати нікуди...

Нам привезуть, тормозки роздадуть – і в нас усе було, слава Господу Богу. Ми ділилися, кожен отримував, і в кого чого не вистачає, ми намагалися ділитися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ласточкине 2014 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій