Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Дмитрівна Коляда

«Моя квартира вціліла, але її пограбували окупанти»

переглядів: 146

Наталія Дмитрівна – жителька Маріуполя, але у день, коли почалася війна, вона знаходилася в Єревані. У Маріуполі до середини березня залишалися її батьки і син. Їхнє житло постраждало, вони переховувалися у підвалі театру. Квартира Наталії Дмитрівни вціліла, однак окупанти винесли з неї всі цінні речі 

Мені 44 роки. Я з Маріуполя, але коли почалася війна, мене не було вдома. У місті знаходилися мої батьки, брат з невісткою та їхні діти. 

Так склалося, що напередодні війни я полетіла в Єреван. 24 лютого мені зателефонував син і сказав, що почалася війна. Він лікар, жив у Києві, але у той момент був у справах в Чернігові. Він п'ять годин йшов пішки, а потім його підвезли до Києва. Там він ховався від вибухів у метро. Згодом разом з клінікою евакуювався у Львів. Зараз вже знову знаходиться в Києві.

Мої батьки і брат зі своєю сім’єю знаходилися в Маріуполі до середини березня, переховувалися у підвалі театру «Савоні». Їхній будинок розбомбили.

Чоловік мій в цей час був у Дніпрі. Він разом з нашим міським головою організовував гуманітарний конвой, їздив у Бердянськ. Намагався прорватися у Маріуполь, але не вдалося. Батьки з братом вибралися самостійно. Доїхали спочатку до Бердянська, а потім – до Чернівців. Звідти приїхали до Києва. 

Я не могла спокійно залишатися в Єревані. Багато хто говорив, що ми самі винні і нам потрібно здатися. Я навіть не вулицю не виходила, бо не могла це чути. Мені зателефонувала подруга з Афін і запросила до себе. Я полетіла до неї, а через деякий час повернулася в Україну. Зараз ми всією сім’єю знаходимося в Києві. Діти ходять до школи. Брат у Маріуполі обіймав керівну посаду на м’ясокомбінаті. Йому запропонували аналогічну роботу в Києві. Батьки – пенсіонери. Мати невістки також з нами, бо її будинок у Маріуполі зруйновано. 

Моя квартира вціліла, але її пограбували окупанти. На вхідних дверях висіла табличка «Об’єкт знаходиться під охороною», на ній був зображений синьо-жовтий прапор і козак. Сусідка розповідала, що російським військовим це не сподобалось, і вони вирубали двері. У мене була дуже гарна квартира. Коли вони зайшли, то були шоковані. Винесли всі гаджети, побутову техніку, закордонний паспорт чоловіка і навіть печатку моєї громадської організації забрали. Навіть не знаю, навіщо вона їм знадобилася. Розбили вікно, зрізали жалюзі. У чоловіка була база, де стояли наші автомобілі, - там теж все пограбували. 

Я вірю в нашу перемогу. Тільки так – по-іншому не може бути. Налаштовуюсь на те, що навесні ми будемо вдома, в українському Маріуполі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій