Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Олександрівна

«Моторошно було ходити вулицями після обстрілів»

переглядів: 170

Марина не впізнавала рідний Маріуполь: зруйновані будинки, загиблі прямо посеред вулиці люди. Ще гірше було від того, що не було зв’язку і не зрозуміло було, що в цей самий час відбувається в Україні… 

Мені 19 років, я з Маріуполя, студентка третього курсу художньої академії. Зараз живу в Києві.

24 лютого я була вдома, мені подруга зателефонувала і сказала, що почалась війна. Весь день я просиділа з телефоном, гортаючи новини.

Найважчим для мене було незнання - що відбувається в країні. Коли була блокада Маріуполя, не було зв’язку, і це було найгірше. Не було світла, води, газу. Їжа була тільки та, що залишалась вдома. Вода йшла в хід вся, що була в наявності: з батарей, бойлерів - з усього.

Було моторошно ходити по місту після обстрілів. Йдеш вулицею, а там просто неба лежать трупи людей. Будинки всі зруйновані, і в голові не може вкластися, що місто, в якому ти виріс, просто знищили.

Я виїхала з Маріуполя 21 березня. Ми поїхали з сім’єю в Мелекіно, зв’язалися з рідними, дізналися, що можна виїжджати на машині. У нас була ціла машина, тож ми зібрали речі і виїхали. На той час вже були російські блокпости. У нас перевіряли речі, документи, але ми виїхали. Я вивезла свою собаку. Дорогою вона була спокійна: мабуть, не розуміла, що відбувається.

Їхала я в Київ, тому що в Маріуполі навчалась саме у філіалі Київської академії. Тепер філіалу вже немає, тому я навчаюсь в Києві.

Я навчилася долати стрес. Були, звісно, спогади, які не давали спокою, але з початком навчання я могла відволікатися. Сподіваюсь, що моє майбутнє буде в Україні і без війни, сподіваюсь стати нормальним художником.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта вода здоров'я внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій