Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Максим

"Молилися, щоб ми знову побачили живих родичів"

переглядів: 145

Максим, 17 років, учень 11-А класу запорізького навчально-виховного комплексу № 67, м. Запоріжжя

Конкурс есе "Один день"

Місяць впав і темно в кімнаті. На годиннику дванадцята ночі, а за календарем 7 травня 2021 року. Я традиційно розстеляю ковдру на даху свого приватного будинку в центрі Києва, запалюю свічку, лягаю, і наче в перший раз закохуюсь у безкрайній космос. Зірки… Ті самі зірки, що й вісім років тому. І ось мене знову відкидає у простір спогадів тих скажено кривавих часів.

Мене звати Максим, я біженець з Донбасу. Не пам’ятаю, з чого все почалось: Майдан, новини з відліком воєнних дій, втеча діючого на той момент Президента, все змінилося. Але я точно пам’ятаю ця рокову добу для мене і інших жителів мого міста.

Ранок 7 травня, мені 9 років, довгоочікуваний день для мене. Адже сьогодні субота, мої батьки вихідні, а це означає, що весь свій вільний час вони проведуть разом зі мною. Я прокидаюсь, одягаюсь, біжу одягатись, а потім на сніданок, роблю все досить швидко, адже сьогодні ми йдемо до обіцяного планетарію. Мама чепуриться, тато заводить автомобіль, а я додаю святковий кекс і біжу на двір. Сонячно, сьогодні ні хмаринки. Сідаємо в авто та в трьох їдемо в центр міста. Проїжджаємо міський стадіон. На його велич дивитися можна дуже довго, справжній гігант збудований людьми, недарма він є найбільшим у країні. Колись ми підемо разом із татом на справжній матч, проте не зараз, не сьогодні. Сьогодні тільки зірки.

Приїхали. Забігаємо всередину, купуємо квитки, займаємо свої місця. Встигли. І вже через секунду купол темної тканини навколо мене перевтілюється у дивовижний космос. Планети тепер обертаються навколо мене, а маленьке сонце тепер вміщається у моїх долонях. Голос із колонок розповідає про те, що кожного дня зірки над нами ті самі, що й рік тому. Отже вони бачили мій перший День народження та й, взагалі, народження першої людини світу. Пролетіли дві години, час їхати додому, зустрічати гостей та їсти торт. Беру батьків за руки, та ми прямуємо на вихід, ділимося враженнями від побаченого, сміємося та просто розважаємось. Нарешті, я бачу нашу сім’ю разом та ще й такою щасливою.

Щастя було не довгим. Сирена. Гуркіт. Я підбігаю до вікна універмагу, щоб подивитися, що сталося.

Бачу наляканих людей, які розбігаються по різним сторонам вулиці, а небо вже не таке й світле. Літаки, багато воєнних літаків. Через мить разом з батьками та іншими людьми, які перебували в приміщені ми падаємо на твердий холодний кахель. Щось вдарило у корпус будівлі. «Метеорит» - подумав я.

«Гармата» - закричав мій тато.

Все, наче в тумані, пам’ятаю, як ми спускаємось у сховище, а потім приїжджає авто і починає евакуювати людей, проте тільки дітей. Батьки садять мене до вантажівки, мама витирає мені сльози, разом вони вибачаються за те, що не встигли зробити все, що обіцяли на сьогодні. Це не має для мене значення, адже мої батьки не їдуть, вони повинні залишитися тут, на Донеччині допомагати пораненим і боронити нашу землю. Ніч, поле, я лежу із іншими дітьми у кузові. Зорі, вони все бачать. Ми молимось і благаємо світлові кулі, щоб знову побачити живих родичів. Так почалась війна, а невинних дітей везуть до Києва, де на них вже чекають.

Пройшло вісім років, я виріс. Проте батьків побачив тільки через п’ять років.

Супереч країн не закінчилась, проте все пішло на спад, і я знову бачу живого батька й матір. Це найкращій подарунок для мене, ми витримали випробування життя, і знову разом. Хоча не всім дітям так пощастило, як мені. Я й досі вірю в дивовижну силу зірок.

З Днем народження, мене.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій