Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Злата Чорната

«Мир – найдорожчий скарб для кожної держави та будь-якої людини»

переглядів: 148

Чорната Злата, 14 років, учениця 8-Б класу ліцею № 137, м. Дніпро

Вчителька, що надихнула на написання - Петеріна Таїсія Іванівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Двадцять четвертого лютого – день, що назавжди запам'ятається кожному українцю. Саме тоді Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, а наше життя перевернулося з ніг на голову.

Я нічого не чула, прокинулась десь о дев'ятій з небажанням йти в школу та дивним відчуттям, що неспокоєм причаїлося в душі. Моя підсвідомість ніби кричала: «Сталося щось жахливе!». Як би я хотіла, щоб вона помилилася. Перше усвідомлення прийшло разом із коротким «Почалася війна» від сестри, але мій мозок, що тільки прокинувся та не був готовий до такого, не зміг відразу сприйняти цю інформацію. Я вважала це дуже невдалим жартом. Поки сміх не змінився на всеосяжний жах, від якого ти не знаєш, куди подітися. Мені було страшно. Руки тремтіли, а серце у грудях гупало так, ніби я пробігла марафон. У холодний лютневий день я відчинила вікно в себе в кімнаті, щоб чути все, що відбувається на вулиці. Щоразу, коли здавалося, що щось гухнуло або загуділа сирена, мене накривала страшенна паніка. Я читала новини, знову і знову відчувала нестерпний біль та тривогу. Як тільки я заспокоювалася, знаходився новий важіль, і мене знов охоплював страх. Я нікому не бажаю пережити те, що відчували українці в цей день.

Ми відразу вирішили, що залишимося в місті і нікуди не поїдемо.

Мама затримувалася на роботі, працювала навіть у вихідні, збирала кошти та допомагала нашим військовим. Бабуся разом із подружками пекла пиріжки та відправляла з волонтерами на фронт. Через декілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення мій тато пішов добровольцем до Збройних Сил України.

Зараз ми бачимося дуже рідко, настільки, що я пам'ятаю кожну нашу зустріч до подробиць. Я пишаюся своєю родиною, знаю, що той день змінив усіх нас.

Можливо, я колись зможу повністю усвідомити те, що відбувається з нами та нашою державою. Зараз для мене війна перетворилась на нескінченний потік жорстокості, жертв, болю та люті. Я більше не відчуваю страху ні під час вибухів, ні під час повітряної тривоги. Тепер я відчуваю тільки гнів, що тече по моїх венах замість крові та пекучу ненависть у моїй душі. Я пам'ятаю, як у перші дні, навіть місяці дивувалась безжальності та безсердечності росіян, катів, що прийшли на наші землі. Я пам'ятаю, як дивилася фото та читала історії з Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки, усіх міст, де російські солдати чинили свої злочини, та не могла стримати сліз. Пам'ятаю Маріуполь та Азовсталь, щоденний марафон новин та хвилювань за долю наших захисників. Але зараз, читаючи про чергові звірства, що чинять ці нелюди на нашій землі, я більше не дивуюсь, тільки зростає моя лють та впевненість: кожен з них заплатить за це. Кожен, хто вбиває, катує наших людей, ґвалтує наших жінок чи просто мовчить про те, що роблять російські солдати на українських землях, поплатиться за свої гріхи.

Мир завжди для мене означав набагато більше, ніж для інших, особливо після початку війни в чотирнадцятому році. Зараз я можу впевнено сказати: «Мир – найдорожчий скарб для кожної держави та будь-якої людини». Я воліла б відати все на світі, тільки б війна якнайшвидше закінчилась.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни розлука з близькими 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій