Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Іванівна

«Міна знищила два наших кіоски та кафе, загинула людина, яка поруч ховалася»

переглядів: 692

Лариса Іванівна та її сім’я через бойові дії втратили частину бізнесу в Слов’янську та Лимані. Але найстрашніше – втрата близьких людей і віри в майбутнє.

У перший день війни я перебувала в Слов’янську. Все пам’ятаю. Я проживала на вулиці Артема, мої батьки – на вулиці Свободи, там район масложиркомбінату, і там уже стріляли. Ми ховалися в підвали.

Потім я забрала маму до себе, у нас було більш-менш тихо. Ми поїхали 1 червня 2014- го в Червоний Лиман і жили там півтора місяця. Вся сім’я виїхала: я, чоловік і тата забрали.

Коли поставили блокпости, це сприймалося спочатку несерйозно. Думали, це буде недовго. Військові дії на власні очі я не бачила, так як поїхала; чула вибухи, але не бачила, слава Богу.

Ми переживали, щоб все швидше закінчилося. Навіть, коли жили в Лимані, мріяли прокинутися та побачити, що все це закінчилося. Так і сталося. Вранці нам сказали, що в Слов’янську припинилися всі військові дії.

У нас у Слов’янську залишався бізнес. Діти їздили туди кожен день, щоб щось у магазині продати людям. Поки їздили, я дивилася на горизонт, а там дим йшов, були чутні вибухи. Поки я їх чекала страшно хвилювалася.

На початку червня 2014 року був обстріл у Лимані, а там ми тільки кафе відремонтували. Міна потрапила на перон залізничного вокзалу та знищила два наших кіоски та кафе. Ще вбило людину, яка ховалася біля кафе. На вулиці Брусина орендоване приміщення склалося, як картковий будиночок, а там залишалося обладнання, товар.

Коли ми повернулися до Слов’янська, в нашому будинку було вибите все скло. В сусідньому дворі, в підвалі люди ховалися від обстрілів, туди потрапила міна та вбила людей. А в наступному будинку, через дорогу, весь під’їзд завалився – теж потрапила міна.

За п’ять років ніхто нам не допоміг. Ми продали нерухомість, але грошей на відновлення підприємства не вистачило. Влізли в кредит. А там настав локдаун, і щоб повернути кредит, довелося продати квартиру.

У 2015 році після операції помер чоловік, він рік хворів. Померла мама. Я доглядала за 98-річним батьком. Два тижні тому він помер. Зараз я живу на орендованій квартирі. З боргами досі не розрахувалися, перебиваємося як можемо. Син – інвалід третьої групи, я – інвалід першої групи. Живемо одним днем.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2014 2015 Текст Історії мирних пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій