Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола Макарчук

"Миколаїв під обстрілом, а земля здригалася у нас"

переглядів: 29

Макарчук Микола, 11 клас, Новоодеський ліцей №3 Новоодеської міської ради Миколаївської області

Вчитель, що надихнув на написання есе: Максюта Олена Іванівна

"Війна. Моя історія"

У кожного своя історія війни. Моє життя , як і життя більшості українців, розділилося на до і після. Десь там, у глибині пам’яті, заховалося все до найменших дрібниць.

Як сьогодні пам’ятаю той ранок. Четвер…Це мій улюблений день: уроки легкі, а увечері тренування, зустріч із друзями. Я прокинувся, але поніжитися не вийшло. Я почув розмову мами з сестрою, вони говорили про війну, сестра чомусь схлипувала. Я швиденько прогортав стрічку в телефоні, а там усі новини про війну. Спочатку навіть не повірив, але потім мов крізь землю провалився. Це був страх. Він міцно тримав мене у своїх лещатах два тижні. Перші вибухи… Миколаїв під обстрілом, а земля здригалася у нас. Повітряна тривога лунала щодня. Підвал став для нас другою домівкою. Але потім, побачивши, як люди швидко об’єдналися і стали на захист нашого містечка, я заспокоївся, з’явилася впевненість -і я перестав боятися. Я пам’ятаю, як через місяць сходив до магазину. Ви не уявляєте, які емоції переповнювали мене. Я йшов знайомою вулицею ,відчував, яке усе рідне було навкруги, хотілося плакати від щастя, тому що це почуття передати словами не можна, його треба тільки пережити.

Багато земляків виїхали подалі від війни, але наша родина вирішила триматися разом, на своїй землі, у себе вдома. За цей проміжок часу я переосмислив цінності в житті, зрозумів, наскільки важлива родина і просте спілкування, блекаути допомогли розставити всі крапки над і. Ми часто вечорами збиралися у бабусі, сиділи при свічках, згадували, розмовляли, підтримували один одного.

21 березня розпочали вчитися дистанційно. Учителі підтримували нас, мені здавалося, що вони найкращі психологи. Після їхньої підтримки хотілося жити, вчитися, довести оркам, що ми обов’язково переможемо, бо ми сильні, згуртовані.

Дивлячись на роботу дорослих чоловіків, що стали на захист свого рідного міста , ми з хлопцями створили свій блок-пост. Ми вже не боялися, а були впевнені, що ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА. Ми на своїй землі! Ми переможемо!!!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нова Одеса 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти обстріли безпека та життєзабезпечення освіта перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій