Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Володимирівна Біленець

«Мій тато загинув, коли повертався з Бахмута»

переглядів: 149

Олена Володимирівна втратила тата через бойові дії у 2014 році       

Для мене російське вторгнення почалося у 2014 році, коли я навчалася у Донецькому вузі на другому курсі. Тоді у Донецьку я підтримувала мітинги, коли розкривали величезний український прапор навесні й бачила, як намагались розігнати це дійство. Бачила, як у Донецьку все змінювалось. Хвилювалась за батьків, які жили у Миколаївці, бо у Слов'янську все починалось.

Другого липня 2014 почалось визволення Миколаївки. Десь у середині дня мені подзвонила мати й розповіла, що відбувалось у нашому маленькому містечку. Також вона сказала, що батько зрання о четвертій годині поїхав евакуювати людей на залізничний вокзал Бахмута по об'їзній дорозі, бо інші дороги були вже заблоковані, а зеленого коридору для цивільних не дали.

Недалеко від нашого містечка мій батько на своїй автівці потрапив під вогонь. Його машину розірвало від вибуху, а він загинув.

Але про це ми дізналися набагато пізніше. Коли він не повернувся, ми почали пошуки: подали запит на телебачення, я долучала людей у Донецьку, який вже був в окупації. Нам зателефонували й сказали, що мій батько живий і зараз він у полоні під Донецьком риє окопи. Для підтвердження нам сказали, що він назвав номер сина, що мене здивувало, бо батько не знав його на пам'ять.

З нас вимагали чотириста доларів за визволення тата з полону, але це був обман.

У Донецьку і Миколаївці була гуманітарна катастрофа. Гуманітарну допомогу ми не отримували, але після визволення Миколаївки місто почали швидко підіймати на ноги. Завозилися продукти, запускалася інфраструктура. Спочатку мама направляла мені посилки з харчами в Донецьк, а потім я їздила сама. Одного разу я так і залишилась у Миколаївці, бо Донецьк був у жахливому становищі.

24 лютого, коли почалась повномасштабна війна, ми з чоловіком жили у Харкові. Також сюди я забрала маму і бабусю з Миколаївки, бо там знову лінія фронту.

Мене дуже вразила колосальна гуманітарна підтримка від держави й волонтерів.

Також через війну ми об'єднались навіть з сусідами, з якими раніше вітались через день. Почали допомагати одне одному.

Я фрилансер, чоловік працював раніше у таксі, поки на паливо не зросли ціни. Я планую змінити роботу, бо треба більше заробляти. На жаль, чоловік так і не зміг знайти роботу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки 2014 переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій