Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Миколаївна Саченок

«Мій чотирирічний синочок не розуміє, чому мусить сидіти в підвалі»

переглядів: 163

Олена згадує, як у місті, куди прийшла війна, незнайомі люди допомагали один одному краще, ніж інші рідні

У день початку війни я знаходилася вдома з синочком і матусею. Я працюю в аптец. 23 лютого була моя зміна, нічого не передбачало біди. А 24 лютого вже були перші вибухи, паніка, думки: «Не може бути, що це війна!». На роботу йти було лячно, лишати сина з мамою – серце навпіл.

Ми не знали, що таке війна. Раніше бачили її лише в кіно, а тут такі події: вибухи, вторгнення в наше місто танків, хвиля жаху і ненависті до російського миру. Ми сиділи у підвалах, слухаючи сирени і прислухаючись до кожного шороху.

Я добре пам’ятаю цю паніку, коли тобі на роботу треба, а ти боїшся за життя рідних. А ще й на руках перелякана дитина, яка не спить і кричить весь день і ніч...

Черги у магазинах з’явилися одразу, у перші тижні важко було щось купити. Добре, що у нас були запаси їжі. З хлібом і водою нам допомагав підприємець. Фрукти дістати було чимось неймовірним. Дякувати сусіду, який торгував цитрусовими, – він безкоштовно давав дітям банани і апельсини. Інший сусід працював в «АТБ» і сповіщував нас, коли в магазин завозили крупи, борошно і цукор. Черги були великі, ціни космічні, проте ми були не голодні. Ще й допомагали бабусям, які не могли собі придбати їжу. Взагалі, коли було дуже важко з продуктами, ми допомагали один одному. Незнайомі люди стали ріднішими за всіх.

Ми виїжджали в село, бо три місяці я була без роботи. Згодом повернулися в місто, проте його знову бомбили, і ми знову мусили виїхати. Приходиться їздити на роботу, бо це - єдине джерело доходу для моєї родини.

Мій чотирирічний синочок не розуміє, чому мусить сидіти в підвалі, чому там має бути тиша і не можна вмикати світло. Коли в такому віці дитина співає пісні про війну і звертається до Бога, щоб швидше закінчилась війна і він пішов до садочку – це пробирає до сліз…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення харчування дітей робота діти перший день війни їжа 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій