Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Миколаївна Арутюнян

"Мій чоловік залишився у Маріуполі і потрапив у полон"

переглядів: 114

Ми переселенці з 2015 року. Раніше ми мешкали у Макіївці. Коли почалася війна, ми не змирилися з новою окупаційною владою і переїхали до міста Маріуполя. Мій чоловік пішов захищати батьківщину, а ми залишалися в Маріуполі ще два місяці під обстрілами й окупацією. Я з двома дітьми виходила з міста пішки. До Тернополя я добиралася майже місяць, бо неможливо було виїхати через обстріли. Чоловік мій залишився у Маріуполі і потрапив у полон. Уже десять місяців він там. 

Коли розпочалася повномасштабна війна, спочатку не вірилося. Ми раніше вже переживали обстріли, думала, це ненадовго. Коли стали обстрілювати сильніше й частіше, коли на нас почали скидати бомби із літаків, було дуже страшно і хотілося, щоб швидше це все закінчилося. Але з кожним днем ставало все гірше і гірше. 

Вирішили виходили з міста, коли поруч біля будинку розірвалася бомба. У той момент, коли ми перебували неподалік від третьої лікарні, туди прилетіла авіабомба з літака. Коли вже не було що їсти і ніде було взяти продукти. Сусідні будинки горіли. Потрібно було вибиратися що б там не було. 

Ми йшли пішки у бік Мелекіного, повз нас їхав чоловік і підібрав нас на виїзді із Маріуполя. Там був останній російський блокпост. Потім ми поїхали до Мангуша, з Мангуша - до Бердянська. Хочу подякувати дівчатам з Бердянська. Дітей вивезли з інтернату, а нас там розмістили. Нам там дуже допомагали: і годували, і надали все, що потрібно. Місяць ми провели у Бердянську, бо дороги закрили, були обстріли. Ми змогли виїхати з п'ятої спроби. Було таке, що у Василівці ми жили три доби в автобусі. Попри це, довелося повернутися назад, тому що орки не пропускали через блокпост на Запоріжжя. 

Найбільше шокувала жорстокість окупантів. Як вони бомбили мирні будівлі і мирних людей: влучили у наш драмтеатр, знищували лікарні. Скільки людей загинули у підвалах, згоріли, скільки людей вбиті лежали на вулицях! Це така жорстокість! Я ніколи з цим не змирюсь, ніколи їм цього не пробачу! 

Коли я потрапила на підконтрольну територію, мені повідомили, що мій чоловік отримав кульове поранення обох ніг, був у військовому шпиталі, потім їх переправили на завод Ілліча, і звідти взяли в полон. Стільки місяців тиші - і тільки нещодавно ми дізналися, в якому місті він перебуває - раніше взагалі ніякої інформації не було. І найстрашніше, що він не знає, живі ми чи ні. Ті хлопці, яких звільнили, мені зателефонували і повідомили. Вони так домовилися між собою: кого першого звільнять з полону, той телефонує родичам інших полонених, і повідомляє. Хлопці мені сказали, що він кульгає дуже, потрібна операція на ногу, але вже ходить. Перебуває у росії, у місті Вязьма. Його поки не міняють. Чекаємо, віримо сподіваємося. Дуже хочу, щоб чоловік швидше повернувся. 

Хочеться, щоб війна швидше закінчилася. Щоб рашисти залишили нашу країну, звільнили наші міста і щоб був мир. Дуже хочу побачити своїх рідних вдома. Нашого будинку вже немає, але рідних дуже хочу побачити. Свого чоловіка я востаннє бачила 23 лютого. Його на одну годину відпустили, і знову він поїхав на свій корабель. Він служив на кораблі "Донбас" у Маріуполі.

Мій порятунок - це мій маленький син. Він не дає засумувати і впасти в депресію. Після обстрілів він став погано розмовляти. Ми водимо його до логопеда, до невпропаталога.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2015 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій