Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Вікторівна Мухіна

«Мій будинок в Авдіївці зруйнували вщент»

переглядів: 240

Для Галини Вікторівни йде вже дев’ятий рік війни, яка відібрала у неї спокійне життя та змусила її постійно переїжджати з місця на місце

Мені п’ятдесят п’ять років, живу в Кропивницькому. До 2014 року я мешкала разом з дорослим сином і мамою в Авдіївці. Війна для мене почалася у 2014 році. Я працювала в Донецькому юридичному інституті МВС України, тому разом з навчальним закладом переїхала в Маріуполь. З цього часу почалося моє життя на колесах.

З 2014 року я переїжджала разом з навчальним закладом спочатку до Маріуполя, потім з Маріуполя до Кривого Рогу. В Кривому Розі шість років прожила, потім у 2021 році переїхала знову до Маріуполя, тому що головна база нашого навчального закладу переїхала до Маріуполя. І була у місті до 24 лютого 2022 року, бо в цей день переїхала знову з навчальним закладом до Кривого Рогу.

Я розгубила всіх рідних, тому що вони роз'їхалися по всіх куточках нашої країни, і не тільки. За цей час я втратила маму.

В перший день повномасштабного вторгнення Росії я не дуже вірила в це все. Вийшло, що ми були не готові, не зібрані. Нас хоч і попереджали, але було внутрішнє заперечення. Тобто, якщо я складу речі, то буду готова до переїзду, і значить, це станеться. Тому, в принципі, ми не готувалися. А о шостій ранку нас попередили з роботи, щоб ми приїхали з речами, документами, і були готові до евакуації.

Було дуже тривожно, страшно, тому що ми виїжджали з міста. З нами виїжджали курсанти, студенти. Страшно було за них, особливо тих, хто з Донецької області, з окупованих територій, тому що у них не було поряд батьків.

Ми цілий день були на території університету, тому що спочатку не було чіткого розуміння: чи виїжджаємо, чи не виїжджаємо. І тільки ввечері, десь о шостій, ми сіли в автобуси й поїхали. Цілу ніч добиралися в Кривий Ріг.

Дорога була дуже довга, тому що не було пального. Люди телефонували, шукали можливості, де заправитися, тому ми заїжджали на якісь заправки. Автобус був набитий людьми. Ми приїхали десь о четвертій ранку в Кривий Ріг, поселилися в гуртожитку, і були там до травня 2022 року.

Я не втратила рідних на війні, але в мене в Авдіївці стоїть зруйнований будинок ще з 2014 року. Якщо ви знаєте, це така знаменита дев'ятиповерхівка, на якій є графіті вчительки української мови. Французький художник намалював її, як обличчя війни.

З 2014 року цей будинок руйнують. Розбили вщент. Постійно його добивають, тому що він за десять кілометрів від Донецька знаходиться.

Що відбувається зараз в Авдіївці, я не знаю, тому що в мене там не залишилося близьких людей. Я не знаю, що вціліло у маминому будинку. Дуже важко, звичайно, морально, тому що йде вже дев’ятий рік війни. Важко ще тому, що в мене є рідний брат в росії. Добре, що він не підтримує цю війну, але він не розуміє, що тут відбувається.

Найбільше мене шокує, коли стріляють по мирному населенню. У 2014 році, звичайно, в Авдіївку прилітало, але було розуміння, що поряд війна, і лінія фронту проходить дуже близько. Тому ми розуміли, що це, можливо, не навмисно - просто йде війна між росією й Україною. Але коли це почалося вже з 2022 році, коли просто бомблять житлові квартали й гинуть люди, діти - це дуже боляче. Гинуть найкращі й на фронті. У мене є дуже багато знайомих і рідних, які воюють, тому серце розривається через це.

Я не знаю, коли війна закінчиться, але я знаю, що вона закінчиться перемогою України, тому що немає в нас іншого вибору. Якщо просто припиниться на деякий час, то потім вона розпочнеться знову. Я маю історичну освіту, я багато чого вивчала, і в тому числі стосунки між Україною і росією. І тому я не вірю в те, що росія спиниться просто так, тому що суспільство росії не визнає нас, і вони не вважають, що ми повинні існувати незалежно.

Хотілося б, щоб війна закінчилась швидше. Я мрію про перемогу, і щоб всі, кого я знаю, залишилися живими. Хочеться подивитися в очі тим людям, які у 2014 році вибрали іншу дорогу, в тому числі й в нашому колективі. Хочеться сказати багато чого, тому що є, про що поговорити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення освіта житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій