Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Анатоліївна Громова

"Мій брат загинув, допомагаючи сусідам гасити пожежу"

переглядів: 52

Моя родина - це чоловік, син і внук. Ми мешкали у місті Маріуполі. Чоловік працює на флоті, у сина є підробітки, я була приватним підприємцем, тепер - домогосподарка. 

Коли щойно оголосили про війну і я побачила картинку по телевізору, я розуміла що це страшно, але сподівалась, що день-два і все мине - окупантів розіб'ють одразу на підступах до міста. 

До 1 березня ми не розуміли повною мірою що відбувається, тому що там, де ми проживали, ми чули тільки віддалені вибухи. У нас не було страху, що ворог зайде до Маріуполя, тому що у нас був захист - "Азов".

Військових у нас було дуже багато, ми навіть не могли подумати, що у Маріуполі таке почнеться.

1 березня ми стояли в кілометрових чергах, не могли купити продукти. Якісь магазини зачинялись, якісь іще працювали. 2 березня вимкнули телебачення, світло, газ, опалення. Почався обстріл нашого району. 12 березня у наш дім по проспекту Будівельників влучив снаряд. 13 березня ми переїхали у селище до моєї тьоті. Ми перебували у неї три дні, і ці дні стали переломним моментом, коли я зрозуміла, що потрібно виїжджати. 

Летіли літаки, вочевидь - з Таганрога, почався обстріл "Азовсталі", консервного заводу, там перебували наші військові. Коли літак скидав снаряди у ста метрах від нас, це був просто жах: дім тремтів, навколо були вирви... Ми повернулись, щоб подивитись, що сталось з нашою квартирою. Там уже не було шибок, від ударної хвилі по квартирі були розкидані меблі.

По проспекту Будівельників велись вуличні бої. За три дні був знищений наш район. У двадцятих числах березня мені сказали сусіди, що наш дім був повністю зруйнований. 

Загинув мій брат. Він жив на Гавані. Коли снаряди влучали в будинки, біг допомагати сусідам гасити пожежу. Загинув від вибуху снаряду. Коли з нього зняли одяг, побачили, що у нього була пошкоджена вся спина. Снаряди були начинені чимось схожим на дрібні цвяхи. Ці уламки були всередині нього. 

Літаки літали і скидали снаряди буквально через кожні 15-20 хвилин. З четвертої ранку починались обстріли і тривали протягом всього дня. Місто все горіло, тліло, диміло. Його знищили повністю.

У мене у квартирі ніколи не було ніяких запасів, бо я розуміла, що можу піти і купити. 1 березня я змогла скупитись. До 13 березня у нас продукти і вода закінчувались. Ми збирали сніг, розтоплювали його для технічних потреб. Ми просиділи у підвалі тиждень, бо було страшно виходити. Біля під'їзду ставили мангал, всім під'їздом ділились тим, що у кого було. Як правило, ні в кого запасів продуктів не було, і придбати їх уже було ніде. 

Дуже приємно, що люди згуртувались. Зворушило, що війна нас зробила добрішими, дружнішими і більш чуйними. У Києві мені весь час трапляються дуже доброзичливі люди. 

Ми виїхали із міста 16 березня. Колона була кілометрів п'ять. У нас були пробиті колеса і лише три літри бензину. Один чоловік з нами поділився бензином: дав нам чотири літри. Ми на цій кількості бензину їхали до Бердянська - це зайняло сімнадцять годин. Ми постійно стояли у заторах, проходили блокпости. Нам пощастило, що син знав Мангуш, і ми поїхали не в колоні, а об'їхали її і стали на початку. Поки ми дістались до Бердянська, дуже змерзли. Зняли квартиру подобово. Просиділи там тиждень, бо не могли знайти бензин. У перекупників він був по 150 гривень за літр. Нам вдалося знайти бензин по 100 гривень, і ми змогли поїхати далі.

Ми доїхали до Запоріжжя. Мені здалося, що там буде небезпечно, тому ми перебрались до Кропивницького. А в Києві у нас знайомі. Тут нам комфортніше і безпечніше. 

Як на мене, однозначно Перемога буде за Україною, - інших варіантів немає. Я думаю, що наступного року до літа. 

Хочу бачити майбутнє мирним, світлим і щасливим. 

Я написала вірш, присвячений моєму місту. Хочу вам зачитати. 

І де мій дім? Він був у моря

Красою зорі привертав.

Та сталось лихо та недоля -

До нього ворог завітав. 

Він без запрошень крок за кроком

Нахабно вдерся в море мрій.

Своїм незрячим сліпим оком

Руйнує світ і мій, і твій. 

Потвора ти, чи ти людина?

Чим завинила тобі я?

Чим завинила та дитина, а також вся її сім'я?

Полює звір, смакує кров'ю,

Час змінює добу вночі. 

Король той голий, 

Та він роллю кінець прискорив та почив. 

І де мій дім, що був у моря?

Оті руїни у води?

То жах, то біль, то хата горя

Той звір руйнує світ краси.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота діти перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій