Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола

«Ми зрозуміли, що буде тільки гірше»

переглядів: 142

Родина виїхала з Маріуполя та не знала, доїде вона до безпечного міста або загине під обстрілами

Це був дуже важкий ранок – 24 лютого 2022 року. Вибухів чутно не було. Але написав товариш про виступ путіна, нібито все вже почалося. А потім було зрозуміло з новин, що дійсно почалася війна.

Потім була відсутність майже всього: електрики, газу, води, їжі. І те постійне переховування від вибухів і снарядів, куль. Була руйнація міста й величезна кількість жертв, які просто на вулиці лежали, і люди ховали їх у дворах.

Було також зрозуміло, що найближчим часом наші війська не зможуть до нас дістатися й покращити ситуацію, буде тільки гірше, тому ми вирішили їхати. 

Ми їхали і не знали, що з нами станеться наступної миті, бо були обстріли. Взагалі казали, що там рухатися небезпечно, можуть зустріти в будь-якому місці, заборонити виїзд. Тобто ми не знали, доїдемо ми чи ні. 

Я впевнений, що в росії зараз люди, які не мають здорового глузду: ті військові, які прийшли до нас зі зброєю. 

Вони просто вбивають мирне населення. Це бандити. 

Ми їхали до Запоріжжя, бо там знайомі, рідні, друзі. У Запоріжжі були волонтери, які все швидко організували. Могли надати допомогу і їжею, і водою, і певною кількістю грошей. Там можна було переночувати деякий час, 2-3 дні можна було залишатися в місті. Ці люди дуже нам допомогли. Це не один вчинок - це сукупність вчинків людей. У мирний час не буде такої допомоги. 

У Маріуполі залишилися брат, сестра та мати. Брат, на жаль, помер улітку від коронавірусу. Йому ніхто не зміг надати допомогу, придбати якісь антибіотики чи інші ліки. У лікарню його не брали. 

Є дуже велике сподівання, що вона закінчиться влітку цього року. Від деяких державних осіб це чути. Будемо сподіватися, що так і буде. І, звісно, все завершиться тільки нашою перемогою, бо навіть думати не хочеться, що Маріуполь та інші міста залишаться під росією. Та все одно, треба йти вперед і думати, що все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій