Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Володимирівна Мозалевська

«Ми зіткнулися з небезпекою, нестачею води, їжі, тепла, страхом за своє життя»

переглядів: 74

У мирний час я мешкала в Маріуполі з дочкою і чоловіком. Працювала на комбінаті імені Ілліча інженером. У 2014 році брала участь у роботі Фонду Ріната Ахметова після обстрілу мікрорайону Східний. Я допомагала постраждалим. Тоді була емоційна напруга, шкода було людей, які пережили біль війни. Водночас була радість, що нас це сильно не зачепило.

24 лютого 2022 року я пішла на роботу і там дізналась, що розпочалася повномасштабна війна. Я не вірила, що вона можлива у 21 сторіччі.

Ми зіткнулися абсолютно з усімам труднощами: небезпека, нестача води, їжі, тепла, відсутність усіх благ цивілізації, постійний страх за своє життя, за свою родину.

У Маріуполі ми жили у підвалі до першого квітня. Якщо було тихо, ходили по воду у парк - там була криничка. Заощаджували все, жили зі страхом, що можливо це останні запаси. Зливали з опалення воду для побутових потреб. Виживали як могли.

Ми не виїхали відразу, чекали, що ситуація зміниться. А потім, коли розпочався штурм будинку – прямі влучання, пожежа – стало зрозуміло, що потрібно звідти виходити. Ми пішли в інший більш безпечний район, а через кілька тижнів вирішили, що час виїжджати. Потрібно було зібратися і прийняти рішення, щоб перетнути лінію розмежування.

Виїжджали нормально. Ми стояли у Василівці день. У Запоріжжі нас зустріли, розмістили. Дуже було приємно. У порівнянні з іншими, все було добре.

Моя мама залишилась у Маріуполі. Вона не хоче виїжджати. Для мене це особиста драма, що я не бачу своїх рідних.

Тепер ми у Києві. Дочка вступила до університету. Поки ми тут, а там - будемо вирішувати. Поки є підробітки, постійної роботи немає.

Війна – це одна велика психологічна проблема. Я досі без сліз це не згадую. Намагаюсь відволікатись: займатися спортом, спілкуватися з однодумцями.

Хочу, щоб війна закінчилась найближчим часом, щоб Україна повернула свої попередні кордони, щоб ми всі жили мирно і щасливо, як і раніше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей житло робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій