Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Полякова

"Ми живемо в стані постійного страху"

переглядів: 45

У Нікополі на Дніпропетровщині облаштовують безпечні простори для дітей. Вони діють у підвалах шкіл, у бомбосховищах. Це – з міркувань безпеки, адже місто з липня 2022 року - під постійними артобстрілами, а віднедавна чи не щодня витримує ще й удари дронами-камікадзе. За чотири кілометри, на лівому березі Каховського водосховища, стоять російські окупаційні війська.

У таких умовах усі дитсадки й школи працюють дистанційно. І все ж у Нікополі залишається понад 7 тисяч дітей, яким ппотрібні надійні локації для позакласних занять, зустрічей з педагогами та психологами, спілкування одного з одним.

Як працюють дитячі безпечні простори, де ще їх планують облаштувати та чи змінила ментально війна учнів та вчителів – у репортажі Радіо Свобода з Нікополя і району.

Підвал одного з ліцеїв Нікополя до початку повномасштабної війни був приміщенням, непридатним для перебування людей. Земляна підлога, купи глини, захаращеність і вологість. Влітку минулого року тут облаштували під укриття, а в жовтні відкрили безпечний простір для дітей «Чарівна парасолька».

Ми живемо в стані постійного страху

Підвал школи до облаштування

Доброчинники допомогли з меблями, інвентарем, іграми, іграшками, матеріалами для творчості. Тепер тут проводять позакласні заходи: майстер-класи з малювання та рукоділля, спортивні руханки, групові та індивідуальні психологічні консультації тощо.

Ми живемо в стані постійного страху

Безпечний простір для дітей, облаштований у підвалі

Неодмінна умова – діти мають приходити сюди разом з батьками і лише тоді, коли дозволяє безпекова ситуація в місті.

Ми живемо в стані постійного страху

Безпечний простір для дітей, Нікополь Дніпропетровської області, лютий 2024 року

Директорка ліцею Наталія Полякова розказує: на кожен захід стараються збирати не більш ніж по 20 дітей. Загалом простір відвідує близько пів тисячі хлопчиків та дівчаток: як учнів ліцею, які залишилися в місті, так і дітей з прилеглих районів.

"Очі в очі – це одне, а спілкування через екран гаджета – зовсім інше", - Наталія Полякова.

Спілкування – це те, чого найбільше зараз не вистачає дорослим і малим.

«Діти розучуються спілкуватися. Вони приходять сюди – одне на одного дивляться, бо місяцями одне одного не бачать. І в нас, вчителів, немає персонального, емоційного контакту з ними. Очі в очі – це одне, а спілкування через екран гаджета – зовсім інше. Тому й діти, і батьки дуже раді, що є така можливість, – збиратися тут. Вони розуміють: хоч і війна, але життя продовжується, і можна мати позитивні емоції. І нам вже одного приміщення замало – ми хочемо облаштувати ще одну таку ж кімнату, ще 40 квадратних метрів», – розповідає Полякова.

Ми живемо в стані постійного страху

Заняття у просторі

Жити під майже щоденними обстрілами, зізнається Наталія, страшно. У її багатоповерхівку росіяни вже двічі влучали дронами. Був «приліт» і поблизу навчального закладу – навесні 2023-го. Тоді осколками повибивало вікна.

«Ми живемо в стані постійного страху. «Розкладу» обстрілів нема. Я сама – буває, серце в грудях стискається від страху. Лягаю спати після першої години ночі, коли вороги відстріляються. Вони можуть стріляти щоночі: то о дев’ятій, то об одинадцятій, то о першій. Але немає вибору: працюю, бо я потрібна тут. У мене тут родина, дитина, онук - як я їх кину? І робота. Хтось має залишатися», – каже Наталія Полякова.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нікополь 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій