Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Тишляк

«Ми застали тільки початок всього цього жаху»

переглядів: 184

Катерина вже вдруге тікає від війни. Та на цей раз сподівається, що уже найближчим часом зможе повернутися додому, у рідний Маріуполь. 

Мені 35 років, у мене є чоловік та синочок. Народилася і виросла я в Донецьку. Та коли почалася війна на Донбасі, ми вимушені були тікати звідти в Маріуполь. Те саме нас спіткало і у 2022, тільки тепер ми бігли уже з Маріуполя. 

Тобто для мене це все вже вдруге відбувається, тому я загартована в цьому плані. Просто зараз важко, тому що дитина маленька. Я переживала більше за сина, щоб він не злякався, щоб все було нормально. Ми виїхали з Маріуполя в перший же день повномасштабного вторгнення. Слава Богу, що нам вдалося це зробити, тож ми застали тільки початок, скажімо так, всього цього жаху.

24 лютого зранку ми були вдома, спали, прокинулись від жахливих вибухів. Чоловік одразу поїхав на роботу, а ми з сином залишились вдома, чекали, поки він нам повідомить, що робити далі.

Ми з чоловіком працюємо в університеті внутрішніх справ. Наш ректор ближче до обіду зібрав всіх, і було прийнято рішення виїжджати в Кривий Ріг, у нас там філія університету знаходиться. Тож ми зібралися – хто на машинах, хто автобусами, і виїхали колоною 24 лютого, приблизно о восьмій годині вечора.

З собою ми взяли мінімум речей, але забрали з собою нашу кішку, вона і досі з нами.

Тоді всі були в такому шоці, всім було так страшно. Ми бігли вперед, швидше від цього жаху, щоб не бачити, не слухати це все.

Їхали ми під обстрілами, та вже о п’ятій ранку були в Кривому Розі. Ми приїхали в університет, нас всіх розселили: когось в гуртожиток, когось - в казарми, а хтось, хто міг собі дозволити, зняв квартиру. Загалом у Кривому Розі ми пробули місяць, а потім переїхали вже в Кропивницький.

Найбільше мене шокували саме події першого дня війни, коли ми бачили як все навколо вибухало. Таке відчуття було, що все відбувається поруч з нашим домом. Всі ці вибухи, все навколо горіло… Тоді було дуже страшно.

Для мене найбільша втрата – це мій дім і все, що було нажито в Маріуполі. Але будинок – це наживне, я розумію. Зараз ми це вже прийняли і живемо далі. Слава Богу, що всі рідні живі. Я рада, що ми встигли виїхати в перший же день, і що зараз всі ми разом. Ось це найважливіше, найцінніше. 

Ми сподіваємося, що війна закінчиться у цьому році. Ми дуже в це віримо, тому що у нас є рідні і в Маріуполі, і в Донецьку. Хочеться з ними бачитися, спілкуватися. Ми чекаємо закінчення бойових дій і віримо, що Україна переможе. Ми обов’язково відбудуємо країну, і будемо жити й радіти життю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя обстріли Донецька розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій