Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Таїсія Щетиніна

«Ми з семимісячною дочкою провели шість годин під завалами нашої квартири»

переглядів: 92

Ми переселенці з Донецька. З 2014 – мешканці Маріуполя. Наш мікрорайон називався Черемушки. Він знаходився в районі старого аеропорту з боку Криму. 24 лютого аеропорт був розгромлений російськими бомбами. З першого дня повномасштабного вторгнення ми були без світла і без води. А четвертого березня наш мікрорайон повністю закидали мінами, бомбами і авіабомбами, розстрілювали танками.

У нашу квартиру було пряме влучання міни. Ми з семимісячною донькою у цей час були у квартирі. Військові дістали нас з-під завалів через шість годин. Вони всім допомагали. Навколо все горіло і палало. І з четвертого березня ми жили по підвалах. Останнє наше місце перебування – це обласна філармонія.

Ми були побиті, пошкрябані, вибиті зуби, зламані ребра, зламані пальці. Чоловіка прооперували. Дочка вже чує - стільки лікарів пройшли! Все, що у нас було, згоріло. У чому ми були по підвалах, у тому й залишились.

24 березня 2022 року ми без жодних коридорів виїхали. Машина одна згоріла, іншу врятували. Так ми дістались до Бердянська, а потім до Дніпра. Залишились я, дочка, чоловік, дитячий візок - і все.

Добрі люди нам допомагали. Надали все необхідне: від светра до ложки. Тепер залишилися безхатьками. Віддаємо все, що маємо, за квартиру, комірне і харчування. За гуманітарною допомогою не маємо можливості вистоювати черги.

Тепер ходимо по лікарях. Коли було влучання у квартиру, у нас були легкі контузії. У доньки з вух і носа сильно йшла кров, у мене - теж. На щастя, барабанні перетинки цілі.

Чоловіка прооперували влітку. На фоні стресу від пережитого, у нас відбулося загострення усіх хвороб. На жаль, ніяких знижок ніхто нам робив. Доводилося всі медичні послуги оплачувати з власної кишені. Чоловік отримав третю групу інвалідності.

Виходить, що ми втратили все двічі: у Донецьку і в Маріуполі. Мій чоловік - учасник бойових дій, колишній поліцейський. Він працював спочатку у міліції, потім - поліції, пішов на заслужений відпочинок за вислугою років. У нього був цукровий діабет, жив на таблетках. А після подій у Маріуполі його поставили на інсулін і дали групу інвалідності.

Мені здається, що війні немає кінця і краю. Думаю, що вона триватиме не рік і не два. У майбутньому хочемо, щоб у нас була здорова дитина, щоб було житло і стабільна робота. Щоб здоров'я дозволяло виростити дитину і дати їй освіту.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари люди з обмеженими можливостями діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій